12 februarie 2024

Rusia construieşte în Doneţk o linie defensivă compusă din vagoane de tren. Linia este lungă de 30 de km şi conţine aproximativ 2.000 de vagoane

Andreea Soare

Forţele ruseşti au asamblat în Doneţkul ocupat, în Ucraina, o barieră compusă din vagoane de tren, care se întinde pe o lungime de 30 de km, a anunţat Institutul pentru Studiul Războiului, duminică seara, în raportul zilnic cu privire la războiul ruso-ucrainean.

Sursă foto: X

Bariera compusă din vagoane de tren, denumită „trenul ţarului”, are scopul de a funcţiona ca o linie defensivă împotriva trupelor ucrainene, cred analiştii ISW.

Imaginile din satelit arată linia de vagoane întinzându-se de la Olenivka, la sud de oraşul Doneţk, până la Volnovaka, la nord de Mariupol. Bariera ar fi compusă din 2.100 de vagoane.

Această linie defensivă compusă din vagoane se află la 6 kilometri distanţă de linia de front Novomikailivka. Potrivit analiştilor ISW, vagoanele se află într-o zonă a frontului care a fost relativ inactivă când forţele ruseşti au început să le aşeze sub forma unei linii de apărare”. Recent, trupele ruseşti au înregistrat înaintări mici în teren, în zona respectivă.

Deşi bariera respectivă pare să funcţioneze ca o linie de apărare, este posibil ca forţele ruseşti să o folosească şi sub alte forme. Liniile de apărare ruseşti din regiunile ocupate s-au dovedit a fi, oricum, dificil de pătruns, motiv pentru care operaţiunile contraofensive militare ucrainene din estul şi sudul ţării au stagnat.

Şi forţele ucrainene sunt în defensivă în Doneţk, unde luptă cu ruşii pentru oraşul Avdiivka. Ieri, armata ucraineană a anunţat că Rusia a dislocat mai multe trupe în zonă pentru a captura oraşul.