23 ianuarie 2019

Rusia cere Israelului să nu mai efectueze bombardamente în Siria

Mihai Draghici

Administraţia Vladimir Putin a somat miercuri Guvernul Israelului, condus de premierul Benjamin Netanyahu, să înceteze raidurile aeriene în Siria, avertizând că încălcarea suveranităţii unei naţiuni intră în contradicţie cu reglementările internaţionale.

Sursă foto: Mediafax

"Practica bombardamentelor spontane pe teritoriul unui stat suveran, în cazul de faţă Siria, trebuie să înceteze", a declarat miercuri Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, referindu-se la recentele raiduri aeriene efectuate de Israel asupra unor poziţii militare iraniene de pe teritoriul sirian.

"Credem că întreţinerea ostilităţilor în regiune nu este în interesul pe termen lung al ţărilor din Orientul Mijlociu, nici măcar al Israelului. Trebuie să evităm transformarea Siriei, care a avut de suferit din cauza conflictului din ultimiii ani, într-o arenă de rezolvare a problemelor geopolitice", a subliniat Zaharova, citată de agenţia Tass.

Armata israeliană a efectuat sute de operaţiuni în Siria, vizând în principal poziţii militare iraniene sau transporturi de armament spre mişcarea şiită Hezbollah. Armata siriană a doborât din greşeală un avion rus în încercarea de a ataca o aeronavă israeliană. Imediat după incident, Rusia a oferit Siriei sisteme antiaeriene S-300.

Rusia şi Iranul oferă susţinere Administraţiei Bashar al-Assad în conflictul cu grupuri insurgente şi teroriste.

Statele Unite au anunţat recent că vor colabora cu aliaţii din Orientul Mijlociu pentru evacuarea tuturor militarilor iranieni din Siria.