19 noiembrie 2018

Rusia avertizează că va riposta la decizia Statelor Unite de retragere din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare

Mihai Draghici

Rusia va riposta la eventuala retragere a Statelor Unite din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), a avertizat luni seară preşedintele Vladimir Putin.

Sursă foto: Mediafax

 

"În mod natural, decizia Statelor Unite de retragere din acest Tratat nu poate fi lăsată fără un răspuns din partea noastră", a declarat Vladimir Putin, citat de site-ul agenţiei Tass.

Potrivit Kremlinului, Vladimir Putin intenţionează să discute cu preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, la summitul G20, despre situaţia Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF), în contextul în care liderul de la Casa Albă a semnalat retragerea SUA din acord. Summitul Grupului naţiunilor dezvoltate şi emergente (G20) se va desfăşura în Buenos Aires, Argentina, pe 30 noiembrie - 1 decembrie 2018.

Administraţia Vladimir Putin a condamnat decizia preşedintelui Donald Trump privind eventuala retragere a Statelor Unite din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF). În acest context, fostul preşedinte sovietic Mihail Gorbaciov a îndemnat aliaţii Statelor Unite să nu devină "rampe de lansare a rachetelor americane". Mihail Gorbaciov a amintit că Tratatul INF şi seria de Tratate pentru Reducerea Armamentului Strategic (START) au facilitat diminuarea substanţială a numărului bombelor atomice ruse şi americane. Ministerul rus de Externe a avertizat că abordarea conflictuală a Alianţei Nord-Atlantice faţă de Rusia riscă să genereze o nouă cursă a înarmării.

La rândul său, Uniunea Europeană a atras atenţia Administraţiei Donald Trump că decizia de retragere a Statelor Unite din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF) va genera "instabilitate" şi o "cursă a înarmării", cu efecte asupra ţărilor europene.