04 mai 2018

Rusia avertizează că va bloca adoptarea de noi sancţiuni ONU contra Iranului dacă Donald Trump renunţă la Acordul nuclear

Mihai Draghici

Rusia consideră inacceptabilă modificarea Acordului nuclear semnat de marile puteri cu Iranul şi, în cazul în care preşedintele SUA Donald Trump va decide ieşirea din acest tratat, Administraţia Vladimir Putin va bloca prelungirea sancţiunilor contra Teheranului, anunţă Ministerul rus de Externe.

Sursă foto: Mediafax

Rusia îşi va onora angajamentele în cadrul Acordului cu Iranul atât timp cât alte ţări vor proceda în mod similar, a declarat vineri Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, potrivit agenţiei Interfax.

Administraţia Vladimir Putin nu va accepta modificarea Acordului nuclear semnat de marile puteri cu Iranul, a subliniat reprezentantul Ministerului rus de Externe, avertizând că, în cazul în care preşedintele SUA Donald Trump, va decide ieşirea din acest tratat, Rusia va bloca prin veto, în Consiliul de Securitate ONU, prelungirea sancţiunilor împotriva regimului de la Teheran.

Uniunea Europeană şi Rusia insistă pentru menţinerea Acordului nuclear iranian.

În plus, Administraţia Vladimir Putin atrage atenţia Washingtonului că abandonarea Acordului atomic cu Iranul va genera lipsa de încredere a regimului Kim Jong-Un în negocierile dintre Coreea de Nord şi Statele Unite pe tema programului nuclear nord-coreean.

Rusia ar putea consolida relaţiile cu Iranul dacă Statele Unite abandonează acordul

Rusia va consolida relaţiile cu Iranul în cazul în care Administraţia Donald Trump va decide retragerea SUA din Acordul nuclear internaţional, avertizează Vladimir Iermakov, un oficial din cadrul Ministerul rus de Externe, relatează site-ul agenţiei Reuters.
 
Vladimir Iermakov, directorul Departamentului pentru Neproliferare şi Controlul Armamentului din cadrul Ministerului rus de Externe, consideră că eventuala retragere a Statelor Unite din Acordul atomic semnat în 2015 nu înseamnă neapărat sfârşitul tratatului.
 
"Pentru noi, ar putea fi chiar mai uşor pe plan economic, întrucât nu vom mai avea nicio limitare în cooperarea cu Iranul. Am putea dezvolta relaţii bilaterale în toate sectoarele - energie, transporturi, tehnologie şi medicină", a declarat Vladimir Iermakov.
 
"În cazul în care Statele Unite încalcă un acord internaţional susţinut prin rezoluţii ale Consiliului de Securitate ONU, Statele Unite trebuie să sufere consecinţele. Nu trebuie să aibă nimic de pierdut Iranul, China, Rusia ori ţările europene", a subliniat oficialul rus.

Iranul si marile puteri din grupul P5+1 (SUA, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania) au semnat în 2015 un acord privind programul nuclear iranian. Acordul include un compromis între Washington şi Teheran care va permite inspectorilor ONU să solicite vizite la obiective militare iraniene, în cadrul efortului de monitorizare, dar nu vor avea dreptul automat de a efectua inspecţii inopinate. În cazul în care Iranul respinge o cerere de inspectie, o comisie de arbitraj formată din reprezentanţi iranieni şi ai marilor puteri va decide dacă vizita trebuie permisă sau nu. Lipsa dreptului automat de a efectua inspecţii ar putea oferi Teheranului timp să muşamalizeze eventualele nereguli pâna la efectuarea vizitei. O concesie făcută de Iran este menţinerea sancţiunilor privind rachetele pentru încă opt ani şi a embargoului privind armele pentru cinci ani. În cazul în care Iranul încalcă acordul, este prevăzută o clauză care permite restabilirea sancţiunilor în termen de 60 de zile.

Israelul, un aliat strategic al Statelor Unite, a condamnat vehement acordul cu Iranul, avertizând că este periclitată pacea globală şi semnalând că va face toate eforturile diplomatice pentru a bloca aplicarea documentului. Arabia Saudită a exprimat preocupare privind programul nuclear iranian. În acest context, preşedintele SUA, Donald Trump, a semnalat intenţia de a nu prelungi participarea SUA la acest acord, decizia urmând să fie anunţată pe 12 mai.