19 ianuarie 2021

Rusia are un nou portavion...machetă, Varan

Florin Jipa

Nevskoe Design Bureau a dezvăluit, pe 18 ianuarie, un nou concept de navă universală, Varan, care seamănă cu un portavion.

Sursă foto: Twitter

Conform companiei, care a dezvăluit noul proiect la împlinirea a 90 de ani de activitate, Varan este caracterizat de un înalt nivel de automatizare şi are posibilitatea să utilizeze sisteme robotice şi drone autonome.

Ar putea transporta 24 de aeronave, şase elicoptere şi până la 20 de sisteme aeriene fără pilot.

Nava ar avea o lungime de 220 de metri, asemănătoare cu o navă de desant, mai mică cu o treime decât portavioanele americane.

Dar de portavioane machetă, industria de apărare rusă nu duce lipsă. Mai au în lucru un portavion, Lamantin (proiect 11430E) care este conceput, la stadiu de planuri, tot de Nevskoye Design Bureau. Va avea 350 metri lungime, un deplasament de 90.000 tone, ar putea lua la bord până la 60 de aeronave, cu un echipaj de 2.800 marinari şi 800 de aviatori.

Un alt proiect, denumit Shtorm (project 23000), ale cărui planuri au fost realizate de Krylov State Center, ar putea avea o lungime de 330 metri.

Conform Barents Observer, industriei de apărare ruse îi va lua în jur de 12 ani să construiască un nou portavion.

În acest moment, singurul portavion rusesc, Amiralul Kuznetsov, este într-o condiţie foarte proastă, după ce în 2018 s-a scufundat în Golful Keola, iar în 2019 a luat foc pe când era la reparat.