30 octombrie 2018

Rusia ar putea încerca să amplifice tensiunile în regiunea Mării Negre, afirmă un oficial militar din Ucraina

Mihai Draghici

Situaţia în zona Mării Azov, situată în nordul Mării Negre, este "tensionată", iar Rusia ar putea încerca să amplifice criza, avertizează viceamiralul Ihor Voroncenko, comandantul Forţelor Navale din Ucraina.

Sursă foto: Mediafax

"Din punctul de vedere al oficialilor militari, situaţia care se conturează acum în zona Mării Azov este foarte tensionată. După cum a transmis Serviciul pentru protecţia frontierelor, sunt circa 120 de nave ruse în zonă (...); totuşi, doar 36 dintre acestea sunt echipate cu armament, iar doar 24 au suficientă muniţie. Noi am consolidat prezenţa", a declarat Ihor Voroncenko, citat de filiala ucraineană a agenţiei de presă Interfax.

"Cred că ne putem aştepta la escaladarea situaţiei în zona Mării Negre", a precizat Voroncenko.

Comandantul Forţelor Navale ucrainene a notat că echipajele ruse interceptează nave ucrainene care încearcă să iasă în Marea Neagră, subliniind totuşi că în ultimele zile nu au mai fost semnalate incidente de acest tip.

Recent, Administraţia Vladimir Putin a exprimat preocupare privind activităţile militare organizate de Alianţa Nord-Atlantică în apropierea frontierelor ruse. "Asistăm la consolidarea capabilităţilor militare în apropierea frontierelor Rusiei şi la eforturi de îmbunătăţire a infrastructurii de transport în Europa, astfel încât să fie mai uşor să fie adus armament greu al SUA şi al altor ţări spre frontierele noastre; în plus, sunt organizate exerciţii provocatoare - nu ale noastre alături de China în Siberia -, ci exerciţii militare în Ucraina, Georgia şi în Marea Neagră", a declarat Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe. "Acum, Ucraina vrea să organizeze exerciţii NATO în Marea Azov, dar este imposibil să facă acest lucru deoarece Tratatul nostru cu Ucraina prevede consimţământul părţilor pentru trecerea navelor militare în Marea Azov. Dar ucrainenii vor acest lucru şi sunt impulsionaţi activ în acest sens", a spus Lavrov. Ucraina a găzduit începând din anul 2014 o serie de exerciţii militare alături de state membre NATO.