21 ianuarie 2019

Rusia ameninţă cu măsuri de retorsiune ca reacţie la sancţiunile impuse de Uniunea Europeană

Mihai Draghici

Administraţia Vladimir Putin a condamnat, luni seară, decizia Uniunii Europene de a impune sancţiuni din cauza atacului chimic din Marea Britanie, avertizând că ar putea adopta măsuri de retorsiune din cauza acestei acţiuni "neprieteneşti", considerată o încercare de a distrage atenţia de la Brexit.

Sursă foto: Mediafax

"Ne rezervăm dreptul de a aplica măsuri de retorsiune din cauza acestei decizii neprieteneşti", a transmis Ministerul rus de Externe.

"Campania de comunicare lansată de Guvernul britanic în acest caz urmăreşte, în primul rând, obiective de politică internă. Noile evoluţii coincid cu un nou val al crizei Brexit", a precizat Ministerul rus de Externe", conform agenţiei de presă Tass.

Uniunea Europeană a adoptat luni sancţiuni împotriva Rusiei, din cauza atacului neurotoxic produs în orăşelul britanic Salisbury. Bruxellesul a dispus sancţionarea directorului Serviciului rus de informaţii militare (GRU), Igor Kostiukov, a adjunctului acestuia, Vladimir Alekseiev, şi a doi presupuşi agenţi - Aleksandr Petrov şi Ruslan Boşirov.

Marea Britanie, Statele Unite şi Uniunea Europeană atribuie Rusiei atacul chimic care i-a vizat pe 4 martie 2018 pe fostul agent secret rus Serghei Skripal şi pe fiica acestuia în orăşelul britanic Salisbury. Zeci de ţări au expulzat aproximativ 150 de diplomaţi ruşi în contextul acestei crize, Statele Unite expulzând 60. În replică, Administraţia Vladimir Putin a expulzat acelaşi număr de diplomaţi din ţările respective. Rusia a negat orice implicare în acest incident şi a cerut Marii Britanii să ofere dovezi că atacul chimic din orăşelul Salisbury nu a fost comis de serviciile secrete britanice, avertizând că, în caz contrar, va considera că este o agresiune la adresa unor cetăţeni ruşi.

Centrul de cercetare al armatei britanice a anunţat că nu poate demonstra că substanţa neurotoxică folosită în atacul care l-a vizat pe fostul agent secret rus Serghei Skripal a fost fabricată în Rusia.