09 martie 2018

Rusia acuză Marea Britanie de răspândirea de propagandă în legătură cu atacarea unui fost spion rus

Mircea Olteanu

Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a catalogat drept propagandistice avertismentele Marii Britanii privind o reacţie dacă se dovedeşte că Moscova este implicată în atacul cu o substanţă neurotoxică ce l-a vizat pe un fost agent de spionaj rus, informează agenţia Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Premierul britanic Theresa May a declarat joi că Londra va reacţiona dacă concluziile anchetei în acest caz indică implicarea Moscovei.

Serghei Skripal şi fiica lui au fost expuşi contactului cu o substanţă toxică, în cursul unui incident produs în localitatea Salisbury, situată în provincia Wiltshire, la circa 100 de kilometri vest de Londra.

Cei doi continuă să fie în stare critică, iar anchetatorii suspectează că au fost atacaţi cu o substanţă neurotoxică. Sursele din cadrul comisiei de anchetă nu au dezvăluit numele substanţei.

Lavrov a declarat că oficialii ruşi nu au primit nicio dovadă concretă privind ceea ce s-a întâmplat cu fostul spion rus.

"Dacă cineva vrea să ne implice într-o anchetă, fie că este vorba de otrăvirea subiectului britanic, fie de zvonurile despre presupusa ingerinţă în campania electorală din Statele Unite, dacă într-adevăr au nevoie de asistenţa noastră, atunci vom fi dispuşi să contemplăm această posibilitate dacă avem datele şi faptele necesare", a adăugat ministrul rus.