19 septembrie 2018

Rusia acuză Israelul că a creat o "situaţie periculoasă" care a condus la doborârea avionului militar rus în Siria / Vladimir Putin evocă "circumstanţe tragice"

Mihai Draghici

Armata israeliană a creat o situaţie "periculoasă", expunând avionul militar rus ripostei sistemelor antiaeriene siriene la raidurile aeriene efectuate de Israel, acuză Ministerul Apărării de la Moscova, avertizând că va lua măsurile adecvate, conform site-ului de informaţii militare DebkaFile.

Sursă foto: Mediafax

Potrivit Moscovei, Israelul a înştiinţat Rusia cu doar un minut înainte despre lansarea raidurilor aeriene în Siria, astfel că avionul rus de recunoaştere nu a avut timp să ajungă într-o zonă sigură.

Cincisprezece militari ruşi au murit din cauza "acţiunilor iresponsabile" ale Israelului, i-a spus ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, omologului său israelian, Avigdor Lieberman. Potrivit Ministerului rus al Apărării, avioanele de vânătoare israeliene au folosit "ca acoperire aeronava rusă, expunând-o atacurilor antiaeriene siriene".

Avionul rus a dispărut de pe radare la 35 de kilometri de coastele Siriei, în timp ce se apropia de baza rusă Khmeimim, situată în regiunea siriană Latakia.

Operaţiunile militare israeliene în Siria reprezintă încălcări ale suveranităţii siriene, i-a transmis marţi după-amiază preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, premierului israelian, Benjamin Netanyahu, anunţă Kremlinul.

"Vladimir Putin a observat că operaţiunile efectuate de Forţele Aeriene israeliene constituie încălcări ale suveranităţii Siriei", a comunicat Kremlinul, precizând că preşedintele Rusiei a cerut Israelului să evite "incidente periculoase" de genul celui care a avut drept rezultat indirect doborârea accidentală unui avion militar rus de către sistemele antiaeriene siriene. "Premierul Israelului a transmis condoleanţe pentru moartea celor 15 militari ruşi aflaţi la bordul avionului Il-20 doborât în Siria", a precizat Kremlinul.

Doborârea avionului militar rus în largul coastelor Siriei este rezultatul unei serii de circumstanţe tragice, a notat Vladimir Putin, promiţând măsuri pentru protejarea personalului militar rus.

Avionul rus de recunoaştere de tip Il-20, având la bord 15 militari, a fost doborât de artileria antiaeriană siriană. Moscova a atribuit vina Israelului, în contextul în care avioane militare israeliene care efectuau raiduri în Siria au zburat în apropierea aeronavei ruse. Rusia este unul dintre principalii aliaţi ai Administraţiei Bashar al-Assad.

"Cel mai probabil, în acest caz pare a fi vorba de o serie de evenimente tragice accidentale, deoarece avionul nostru nu a fost doborât de un avion israelian. Fără niciun dubiu, trebuie să cercetăm cu seriozitate ce s-a întâmplat", a declarat Vladimir Putin marţi seară.

"Măsurile de reacţie vor viza în primul rând garantarea securităţii personalului militar rus şi a bazelor ruse din Siria", a precizat Vladimir Putin.

Israelul a negat implicarea în incidentul aviatic, dar a exprimat regret pentru moartea militarilor ruşi.