26 martie 2023

Rusia acuză Azerbaidjanul că a încălcat acordul de încetare a focului cu Armenia

Iulian Moşneagu

Rusia a acuzat sâmbătă Azerbaidjanul că a încălcat armistiţiul negociat de Moscova care a pus capăt războiului din 2020 cu Armenia, lăsându-şi trupele să treacă peste linia de demarcaţie.

Sursă foto: Mediafax

"Pe 25 martie... o unitate a forţelor armate ale Azerbaidjanului a traversat linia de contact în districtul Shusha, încălcând acordul din 9 noiembrie 2020", a precizat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat, conform France 24.

Moscova a precizat că forţele ruse de menţinere a păcii "iau măsuri menite să prevină escaladarea... şi provocările reciproce".

Anterior, sâmbătă, Ministerul Apărării din Azerbaidjan a declarat că a preluat controlul asupra unor drumuri auxiliare din regiunea sa separatistă Nagorno-Karabah, majoritar armeană, pentru care a purtat două războaie cu Armenia.

Ministerul a declarat că "măsurile de control necesare au fost implementate de unităţile armatei azere pentru a preveni utilizarea drumurilor de pământ de la nord de Lachin" pentru aprovizionarea cu arme din Armenia.

Singurul drum care leagă Karabahul de Armenia, coridorul Lachin, se află de luni de zile sub blocadă azeră, ceea ce, potrivit Erevanului, a dus la o criză umanitară în enclavă.

Armenia a acuzat, de asemenea, forţele de menţinere a păcii ruseşti că nu reuşesc să protejeze etnicii armeni care trăiesc în această regiune agitată.

Când Uniunea Sovietică s-a prăbuşit în 1991, separatiştii etnici armeni din Karabah s-au desprins de Azerbaidjan. Conflictul care a urmat s-a soldat cu aproximativ 30.000 de morţi.