07 ianuarie 2022

Rusia a trimis trupe în Mali. Analişti: Este o încercare a Moscovei de a-şi recupera influenţa pe continent după o lungă absenţă

Gabriel Negreanu

Purtătorul de cuvânt al armatei din Mali a declarat că soldaţii ruşi sunt prezenţi în oraşul nordic Timbuktu pentru a antrena forţele maliene într-o bază eliberată de trupele franceze luna trecută.

Sursă foto: Profimedia

Mali este una din cele mai instabile ţări din lume. Mari zone de teritoriu sunt în afara controlului guvernului.

Guvernul din Mali a declarat la sfârşitul anului trecut că „antrenorii ruşi” au sosit în ţară, dar Bamako şi Moscova au oferit până acum puţine detalii despre desfăşurarea trupelor, inclusiv despre câţi soldaţi sunt implicaţi sau despre misiunea exactă a trupelor ruse, relatează Al Jazeera.

Pe 23 decembrie, un grup de ţări occidentale conduse de Franţa, care în 2013 a intervenit militar pentru a ajuta la respingerea grupărilor armate care ameninţau Mali, a criticat aspru ceea ce au spus că este desfăşurarea de mercenari ruşi care lucrează pentru controversatul grup Wagner.

Guvernul din Mali a negat acest lucru, spunând că trupele ruse se află în ţară ca parte a unui acord bilateral.

„Am avut noi achiziţii de avioane şi echipamente de la ei [ruşii]”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei din Mali pentru Reuters.

Sosirea forţelor ruse în Mali vine după ce Moscova a mai desfăşurat trupe şi în alte câteva puncte fierbinţi din Africa. Mutările sunt o parte din ceea ce analiştii spun că este o încercare a Moscovei de a-şi recupera influenţa pe continent după o lungă absenţă, după prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991.