20 septembrie 2023

Rusia a trădat speranţele Armeniei. Azerbaidjanul a cucerit toată regiunea Nagorno-Karabah, recunoscută internaţional ca azeră, în doar două zile, cu acordul Moscovei

Florin Jipa

Conflictul, care mocneşte de peste 30 de ani, s-a încheiat în două zile cu victoria Azerbaijanului şi restabilirea controlului asupra teritoriului său recunoscut la nivel internaţional. Ministerul azer al Apărării a declarat că s-a ajuns la un acord în Karabah, anunţă NEXTA.

Sursă foto: Profimedia

Formaţiunile militare armene au depus armele, inclusiv cele care erau staţionate ilegal în Karabah. Trupele au părărsit poziţiile de apărare şi au fost dezarmate complet, mai anunţă Azerbaidjanul.

Armata azeră a anunţat că toate armele şi echipamentele militare vor fi predate.

De asemenea, armata azeră a mai precizat că tot acest proces a fost realizat în cooperare cu militarii ruşi din detaşamentul de menţinere a păcii.

În Karabah, în ultimele două zile, 32 de persoane şi-au pierdut viaţa, peste 200 au fost rănite, peste 7.000 vor să părăsească ţara, iar Armenia a deschis un dosar de genocid, acuzând Azerbaidjanul că a închis coridorul Lachin.

Reintegrarea completă a armenilor din Karanah în Azerbaidjan, conform Constituţiei din Baku, va fi discutată pe 21 septembrie, în oraşul Ievlakh, între reprezentanţi ai armenilor şi autorităţile azere, mai transmit surse locale..

Ce ştim până acum despre conflictul din Nagornîi-Karabah