20 aprilie 2021

Rusia a restricţionat traficul maritim şi aerian în nordul Mării Negre

Florin Jipa

Statele Unite şi-au exprimat, luni, îngrijorarea cu privire la restricţionarea de către Federaţia Rusă a traficului maritim şi aerian.

Sursă foto: T-Intelligence

Ned Price, purtătorul de cuvând al Departamentului american de Stat a declarat că „Statele Unite sunt îngrijorate faţă de planurile Rusiei de blocare a navelor străine în anumite părţi din Marea Neagră, inclusiv din apropierea Crimeei ocupate ilegal şi Strâmtoarea Kerci.”

Aceasta este o altă acţiune de escaladare neprovocată a Moscovei în destabilizarea Ucrainei, a continuat acesta.

„Statele Unite îşi reafirmă sprijinul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în graniţele ei recunoscute internaţional şi a apelor teritoriale,” a punctat Price.

România, prin ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, şi-a exprimat ieri, printr-o postare pe o reţea de socializare, îngrijorarea faţă de deteriorarea situaţiei de securitate şi dislocarea forţelor ruse la graniţa Ucrainei.

Şi generalul (r) Ben Hodges, fost comandant al Forţelor Terestre americane din Europa, a avertizat că Rusia vrea să izoleze Ucraina de Marea Neagră, după care intenţionează să-şi extindă influenţa şi să restricţioneze traficul în anumite zone, precizând că noua cortină de fier este de-a lungul Mării Negre. Cei 2.000 de militari ruşi din Transnistria sunt parte din acest plan, a mai declarat generalul în cadrul unui interviu la Digi 24, punctând că Republica Moldova, Ucraina şi Georgia fac parte din planul de expansiune al Rusiei.

Site-ul T-Intelligence a postat de curând o hartă (foto) în care arată notificările pentru restricţiile maritime şi aeriene în perioada următoare făcute de oficialii ruşi, motivând desfăşurarea de exerciţii militare. Conform acestuia, restricţiile maritime şi aeriene ar ţine navele şi avioanele de supraveghere NATO departe de regiune şi ar da posibilitatea armatei ruse să simuleze o acţiune de apărare a Crimeei care s-ar putea finaliza cu un asalt asupra sudului Ucrainei.

 

Luni, Administraţia Federală pentru Aviaţie din SUA a cerut companiilor aeriene să aibă grijă când zboară în apropiere de graniţa dintre Rusia şi Ucraina, susţinând că ar putea exista riscuri la adresa desfăşurării în siguranţă a zborurilor, transmite Reuters.

Într-un avertisment către companiile de zbor americane, agenţia americană a transmis că există „tensioni regionale în creştere între Rusia şi Ucraina, care ar putea duce la altercaţii transfrontaliere, activităţi militare intense şi/sau conflict”.