11 februarie 2024

Rusia a recrutat în jur de 15.000 nepalezi pentru a-i trimite la luptă în Ucraina. Le promitea 2.000 dolari pe lună şi cetăţenie. Au fost folosiţi în trupele de asalt, mulţi nu s-au ales cu nimic. Cei care au scăpat, au rămas cu sechele

Florin Jipa

CNN a realizat un interviu cu Ramchandra Khadka, nepalez care a luptat pentru Rusia în războiul Moscovei împotriva Ucrainei. Bărbatul de 37 de ani s-a întors recent în Nepal după ce a suferit răni pe linia frontului din Ucraina. El a declarat pentru CNN că a asistat la scene oribile şi regretă decizia sa de a se alătura armatei Kremlinului ca mercenar străin.

Sursă foto: X - Atit Chettri

Războiul Rusiei în Ucraina nu este prima bătălie purtată de Khadka. El s-a numărat printre rebelii maoişti din Nepal, care au purtat un război sângeros cu forţele ţării timp de 10 ani, de la mijlocul anilor 1990. Apoi a plecat în Afganistan după ce a fost angajat de un contractor militar privat pentru a ajuta forţele NATO din ţară. Credea că a experimentat totul în timpul vieţii sale – vărsare de sânge, moarte şi durere. Dar, la aproximativ 17 ani după încheierea războiului maoist, fără nicio speranţă de a obţine un loc de muncă în Nepal, el a decis să zboare în Rusia pentru a se alătura armatei Moscovei, pentru bani.

După doar două săptămâni de antrenament, a fost trimis pe linia frontului din Bakhmut – un oraş din estul Ucrainei care a văzut unele dintre cele mai grele lupte între forţele ruse şi ucrainene – cu o armă şi un kit de bază. „Nu există niciun centimetru de pământ în Bakhmut care să nu fie afectat de bombe. Toţi copacii, arbuştii şi verdeaţa... toţi au dispărut. Majoritatea caselor au fost distruse. Situaţia de acolo este atât de înspăimântătoare încât îţi vine să plângi", şi-a amintit el.

Khadka a fost trimis la Bakhmut de două ori şi a petrecut în total o lună acolo. În timpul celei de-a doua rotiri, a fost lovit de un glonţ în şold. După ce a fost salvat şi dus la câteva sute de metri înapoi de linia frontului, a fost lovit de şrapnel de la o bombă cu dispersie.

El este unul dintre cei aproximativ 15.000 de bărbaţi nepalezi care s-au alăturat armatei ruse, au declarat mai multe surse pentru CNN, după ce guvernul rus a anunţat anul trecut un pachet profitabil pentru luptătorii străini care se alăture armatei ţării. 

Contractul cu armata rusă este semnat pe o perioadă de un an de zile. În funcţie de timpul petrecut în prima linie, un mercenar nepalez poate să primească bonusuri şi de 2.000 de dolari, ajungând la plata a 4.000 de dolari pe lună.

Pachetul includea un salariu de cel puţin 2.000 de dolari pe lună şi un proces accelerat de obţinere a unui paşaport rusesc. Paşaportul Nepalului este clasat printre cele mai proaste din lume pentru mobilitatea globală, sub Coreea de Nord, potrivit unui indice creat de firma de consultanţă pentru cetăţenie globală şi rezidenţă Henley & Partners, iar naţiunea himalayană este printre cele mai sărace din lume, cu un PIB pe cap de locuitor de 1.336 de dolari pentru 2022, potrivit datelor Băncii Mondiale, mai arată CNN.