30 octombrie 2019

Rusia a lansat prima rachetă balistică utilizând ultimul model de submarin cu propulsie nucleară

Lacramioara Ivaz

Ministrul rus de Apărare, Serghei Şoigu, a anunţat că Rusia a lansat cu succes prima rachetă balistică intercontinentală cu ajutorul ultimului model de submarine cu propulsie nucleaară creat, „Prinţul Vladimir”, relatează site-ul postului BBC.

Sursă foto: Mediafax

Ministrul de Apărare de la Moscova a anunţat lansarea rachetei Bulava dintr-o poziţie submarină, în largul Mării Albe. Aceasta a fost lansată din ultimul echipament creat de autorităţile ruse, submarinul Prinţul Vladimir, bazat pe putere nucleară şi a parcurs o distanţă de mii de kilometri, din nord-vestul ţării, până în estul îndepărtat al acesteia, confrom informaţiilor transmise de ministrul Şoigu.

Submarinul se aşteaptă să fie funcţional până la sfârşitul anului, urmând să fie folosit de forţele navale ale Rusiei. Autorităţile de la Moscova au anunţat realizarea altor 10 echipamente similare până în 2027.

„Zborul rachetei a avut loc în condiţii normale”, a anunţat ministrul de Apărare, confirmând ajungerea la timp a acesteia în locul prevăzut de test.