Rusia a dislocat în Crimeea cel mai modern sistem antiaerian S-500 Prometeu
Florin JipaRusia a fost nevoită să disloce cel mai modern sistem antiaerian, S-500 Prometeu, pentru protecţia podului Kerci din Crimeea, după ce Ucraina a distrus mai multe baterii S-300 şi S-400, arată şeful informaţiilor militare ucrainene, generalul Kirilo Budanov, într-un interviu preluat şi de Kyiv Independent.

„Cele mai recente elemente ale sistemului S-500 au apărut", în oraşul Kerci, a declarat generalul-locotenent Kyrylo Budanov, şeful Direcţiei de Informaţii a Apărării din Ucraina, într-un interviu acordat presei ucrainene. „Aceasta va fi, în principiu, o aplicaţie experimentală ... Podul Kerci este întotdeauna folosit şi, atâta timp cât este acolo, va fi folosit."
Dislocarea vine înainte ca Ucraina să primească primele avioane F-16, care vor fi o ţintă principală pentru armata rusă, conform declaraţiilor mai multor oficiali.
Sistemul, care este denumit Prometeu, este conceput pentru a oferi apărare antirachetă cu rază lungă de acţiune. Acesta a fost dezvoltat pentru a înlocui în cele din urmă actualul sistem de rachete antibalistice A-135 desfăşurat în silozurile din jurul Moscovei. De asemenea, este destinat să suplimenteze sistemul de rachete sol-aer (SAM) S-400 Triumf cu rază lungă de acţiune
În aprilie, ministrul rus al apărării de atunci, Serghei Şoigu, a declarat că sistemele vor fi amplasate cândva în acest an, în două versiuni, apărare antirachetă şi antiaeriană, a raportat agenţia oficială rusă de ştiri TASS.
Dezvoltat de Almaz-Antey, acest sistem de ultimă generaţie este conceput pentru a angaja şi neutraliza o gamă largă de ameninţări aeriene, inclusiv rachete balistice intercontinentale (ICBM), rachete de croazieră hipersonice şi sateliţi pe orbită joasă, la altitudini de până la 200 de kilometri.
O componentă esenţială a sistemului S-500 este tehnologia rachetelor. Acesta utilizează rachetele 77N6-N şi 77N6-N1, ambele capabile să atingă viteze hipersonice şi concepute pentru impacturi cinetice. Aceste rachete sporesc capacitatea sistemului de a gestiona ameninţările la distanţe substanţiale, cu o rază de acţiune raportată de până la 600 de kilometri.
Sistemele radar ale S-500 includ radarul de achiziţie şi gestionare a luptei 91N6A (M), radarul de achiziţie 96L6-TsP şi radarul de angajament 77T6 ABM, putând să urmărească şi să intercepteze până la 10 ţinte simultan.
Rusia a mai dislocat şi alte echipamente moderne în războiul din Ucraina, precum aeronava Su-57 şi tancul T-14 Armata, doar pentru o perioadă scurtă de timp, mai degrabă pentru a folosi acest lucru în mesajele de propagandă şi de promovare la export a respectivelor echipamente, ele neavând nicio influenţă asupra acţiunilor militare.
Până acum, doar Moscova era apărată de un regiment S-500 Prometeu, din cadrul Armatei 15 Aerospaţiale.
