29 noiembrie 2018

Rusia a blocat două porturi ucrainene de la Marea Azov -ministrul ucrainean al Infrastructurii

Mircea Olteanu

Volodymyr Omelyan, ministrul ucrainean al Infrastructurii, susţine că porturile ucrainene Berdeansk şi Mariupol de la Marea Azov sunt sub blocadă, forţele ruse nepermiţând accesul sau plecarea navelor, informează agenţia de ştiri Reuters.

Sursă foto: Mediafax
În total, 35 de nave nu pot efectua operaţiunile normale, intrarea în Marea Azov fiind permisă doar pentru vasele care se îndreaptă spre porturile ruseşti, a precizat oficialul de la Kiev.
 
"Scopul este simplu - prin blocarea porturilor ucrainene de la Marea Azov, Rusia speră să alunge Ucraina de pe propriul teritoriu - teritoriu care ne aparţine în conformitate cu toate legile internaţionale relevante", a mai afirmat Omelyan.
 
Rusia neagă acuzaţiile lansate de ministrul ucrainean al Infrastructurii privind presupusa blocare a porturilor ucrainene de la Marea Azov, afirmă o sursă din cadrul autorităţilor maritime din regiunea rusă Crimeea, potrivit agenţiei de ştiri Tass.
 
"Nimeni nu blochează nicio navă, traficul depinde de condiţiile meteorologice", afirmă sursa citată, precizând că, în conformitate cu procedurile oficiale, toate navele trebuie să solicite autorităţilor, cu 48 de ore în avans, permisiunea de a tranzita strâmtoarea Kerci.
 
"Informaţiile privind nave (...) aşteptând în zadar permisiunea de tranzit prin strâmtoare sunt false", a adăugat oficialul.
 
Duminică, ambarcaţiuni ale Serviciului Federal rus de Securitate (FSB) au deschis focul asupra a trei nave militare ucrainene, capturându-le şi arestând 24 de membri ai echipajelor.
 
Cele trei nave militare ucrainene se aflau în largul fostei provincii ucrainene Crimeea, anexată de Rusia în anul 2014.
 
Serviciul Federal rus de Securitate (FSB) susţine că navele militare ucrainene Berdiansk, Nikopol şi Iani Kapu au pătruns neautorizat în apele teritoriale ruse, ignorând somaţiile.