18 octombrie 2021

Rusia a apărat Crimeea într-un exerciţiu militar

Florin Jipa

Peste 4.000 de militari, cu 200 de echipamente de luptă, inclusiv 20 de aeronave, au simulat apărarea Crimeei în faţa unui inamic fictiv, arată Tass.

Sursă foto: Mediafax/AP

Militarii au exersat respingerea unei invazii, avioanele de vânătoare Su-30SM au lansat rachete anti-navă Kh-31A, de la distanţa maximă de acţiune, în timp ce bombardierele Su-24M şi Su-34 au zburat la înălţime mică, în jur de 600 de metri, şi au lansat bombe cu fragmentare.

La acţiunea militară au participat şi sistemele de rachete anti-aeriene şi anti-navă, dar şi Flota Mării Negre.

Exerciţiul este doar o secvenţă a unor manevre mai ample ale Districtului de Sud, demarate din 13 octombrie, la care participă peste 8.000 de militari, inclusiv cei staţionaţi pe teritoriul ocupat al Georgiei, în 2008, Abkhazia şi Oseţia de Sud.

În 2014, Rusia a anexat ilegal Crimeea şi a declanşat un conflict în estul Ucrainei unde şi-au pierdut viaţa 14.000 de ucraineni.

Şeful Pentagonului, Lloyd J. Austin III, şi-a început, luni, vizita în Europa în ţările denumite „frontul rezistenţei împotriva agresiunilor Rusiei”, Georgia, Ucraina şi România. Oficialul american a aterizat deja în Georgia, unde are mai multe întâlniri oficiale, mâine fiind aşteptat în Ucraina.

Austin va sublinia atât în Georgia, cât şi în Ucraina, că există o uşă deschisă către NATO şi va încuraja naţiunile să facă schimbările necesare pentru a se califica pentru a deveni membre ale alianţei defensive.