08 aprilie 2019

Rusia a activat navele de atac şi sistemele de rachete în contextul exerciţiului NATO "Sea Shield"

Mihai Draghici

Rusia a dispus plasarea în misiune a navelor de atac şi a sistemelor de rachete de pe litoralul Mării Negre, din cauza exerciţiului militar NATO "Sea Shield" ("Scut maritim"), desfăşurat inclusiv în apele teritoriale ale României.

Sursă foto: Mediafax

Centrul pentru Reacţie Rapidă şi Posibile Urgenţe al Flotei militare ruse a Mării Negre a prezentat luni o serie de măsuri de monitorizare a navelor Alianţei Nord-Atlantice care participă la exerciţiul "Sea Shield 2019".

Navele de recunoaştere, navele de atac şi sistemele de rachete de pe litoralul rus al Mării Negre au fost plasate în misiune, informează agenţia de presă Tass şi postul Russia Today.

Exerciţiul naval "Sea Shield 2019" a început în sud-vestul Mării Negre, cu participarea unor nave şi avioane militare din SUA, Bulgaria, Grecia, Canada, Olanda, România şi Turcia. La manevre sunt prezenţi şi militari din Georgia şi Ucraina.

Forţele Navale Române au anunţat că organizează, între 5-13 aprilie 2019, cel mai mare exerciţiu multinaţional naval, "Sea Shield 2019", în apele teritoriale ale României şi în apele internaţionale ale Mării Negre. La exerciţiul din acest an participă aproximativ 2.200 de militari. Vor fi exersate proceduri comune de luptă împotriva ameninţărilor subacvatice, de suprafaţă şi aeriene, adaptate la tipologia ameninţărilor de securitate din regiunea Mării Negre. Potrivit Ministerului Apărării Naţionale (MApN), scenariul exerciţiului este fictiv şi urmăreşte planificarea şi executarea unei Operaţiuni de Răspuns la Criză (CRO) sub mandatul unei Rezoluţii a Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite (UNSC), în contextul unui mediu de securitate caracterizat prin ameninţări simetrice şi asimetrice.