29 iulie 2019

Rouhani, avertisment către UE legat de trimiterea unei misiuni maritime în Strâmtoarea Ormuz

Teodora Marinescu

Uniunea Europeană ar trebui să se gândească de două ori înainte de a trimite o misiune maritimă de securitate în Strâmtoarea Ormuz, a avertizat duminică preşedintele iranian Hassan Rouhani, relatează site-ul agenţiei Dpa.

Sursă foto: Mediafax

O astfel de misiune a fost propusă de Marea Britanie după ce un petrolier britanic a fost sechestrat în Strâmtoarea Ormuz. Mai multe state europene şi-au exprimat interesul pentru participarea la eforturile privind protejarea navigaţiei în regiune.

"Prezenţa trupelor străine în Golful Persic nu ar crea o situaţie mai sigură, ci doar ar provoca mai multe tensiuni", a declarat Rouhani.

"Iranul se aşteaptă ca niciun stat UE să nu susţină aceste propuneri provocatoare", a adăugat purtătorul de cuvânt al acestuia, potrivit agenţiei IRNA.

Iran au anunţat, la 19 iulie, capturarea unui petrolier britanic în Strâmtoarea Ormuz. Nava Stena Impero a fost oprită de Gardienii Revoluţiei pentru "nerespectarea codului maritim internaţional, la solicitarea Autorităţii portuare şi maritime din provincia Hormuzgan", a transmis site-ul Sepahnews.