08 mai 2019

ROSA a devenit membru ISECG, Grupul de coordonare pentru exploare spaţială internaţională

Monitorul Apărării şi Securităţii

Pe 1 mai 2019, Agenţia Spaţială Română (ROSA) a primit scrisoarea oficială prin care a fost anunţată că a fost acceptată în unanimitate de cele 16 agenţii spaţiale membre să se alăture Grupului de Coordonare pentru Explorare Spaţială Internaţională, ISECG, arată un comunicat al ROSA publicat la finalul săptămânii trecute.

Sursă foto: ESA–S. Corvaja, 2014

„De-a lungul anilor, Agenţia Spaţială Română (ROSA) a depus eforturi constante de a integra România în rândul ţărilor participante la explorarea spaţială. Un eveniment important a avut loc în ianuarie 2014, când delegaţia României, formată din Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, dl. Mihnea Costoiu, şi Preşedintele Agenţiei Spaţiale Române, Dr. Fiz. Marius-Ioan Piso, precum şi alte personalităţi, a participat la întâlnirile la nivel înalt „International Space Exploration Forum”, organizat de NASA, şi „Heads of Space Agencies Summit”, organizat de Academia Internaţională de Astronautică. Cu această ocazie, Casa Alba a anunţat intenţia de a prelungi finanţarea pentru Staţia Spaţiala Internaţională (SSI) cel puţin până în anul 2025. Pe baza acestei decizii, România a fost admisă ca participant la SSI la Consiliul Ministerial ESA din 2014, desfăşurat in Luxemburg.

Începând cu anul 2010, Agenţia Spaţială Română (ROSA) a fost invitată şi a participat ca observator la întrunirile Grupului de Coordonare pentru Explorare Spaţială Internaţională, ISECG. Pe 1 mai 2019, Agenţia Spaţială Română (ROSA) a primit scrisoarea oficială prin care a fost anunţată că a fost acceptată în unanimitate de cele 16 agenţii spaţiale membre să se alăture ISECG.

Grupul de Coordonare pentru Explorare Spaţială Internaţională (ISECG) a fost creat în 2007 ca un forum cu participare voluntară, unde agenţiile spaţiale membre au ocazia să facă schimb de informaţii cu privire la planurile, activităţile şi interesele de explorare spaţială, cu scopul de a întări atât programele de explorare spaţială ale agenţiilor, cât şi efortul comun.

ISECG a fost fondat ca urmare a elaborării documentului strategic „The Global Exploration Strategy: The Framework for Coordination" de către 14 agenţii spaţiale, document publicat în mai 2007. Acest document a articulat o viziune comună despre o explorare spaţială paşnică şi coordonată, robotică sau cu echipaj uman, concentrată pe destinaţii din Sistemul Solar unde omul ar putea la un moment dat să trăiască şi să muncească.

„Acceptarea Agenţiei Spaţiale Române ca cel de-al 17 membru ISECG reprezintă o recunoaştere a rolului din ce în ce mai important pe care ţara noastră îl are în explorarea spaţială, datorită şi capabilităţilor şi infrastructurii industriale şi de cercetare dezvoltate în ultimul deceniu, proces care a fost accelerat ca urmare a statutului de Stat Membru ESA. Totodată, apartenenţa ISECG reprezintă un pas înainte în consolidarea şi extinderea parteneriatelor noastre strategice în domeniul explorării spaţiale.”, a declarat Dr. Fiz. Marius-Ioan Piso.

În prezent, membrii ISECG sunt (în ordine alfabetică): ASI (Italia), CNES (Franţa), CNSA (China), CSA (Canada), CSIRO (Australia), DLR (Germania), ESA (Agenţia Spaţială Europeană), ISRO (India), JAXA (Japonia), KARI (Republica Coreea), NASA (Statele Unite ale Americii), NSAU (Ucraina), POLSA (Polonia), ROSA (România), Roscosmos (Rusia), UAE Space Agency (Emiratele Arabe Unite), UKSA (Regatul Unit).”