29 noiembrie 2023

ROMARM şi Elbit Systems înfiinţează, în România, Centrul de Excelenţă de Artilerie

Andreea Soare

Elbit Systems Ltd. (Elbit Systems) şi CN ROMARM S.A, prin subsidiara sa Uzina Automecanica Moreni S.A.(UAM), anunţă încheierea unui acord de cooperare între cele două companii, în domeniul producţiei de artilerie, anunţă cele două companii, într-un comunicat de presă.

Sursă foto: Mediafax

Cele două companii "vor înfiinţa Centrul Român de Artileriedeschis la participare şi companiilor locale pentru a spori baza industriei internepentru a genera noi locuri de muncă şi pentru a stabili o bază solidă pentru producţia internă de artilerie din România", scrie în comunicat. 

"Acordul de cooperare include producţia de obuziere mobile avansate Elbit Systems de 155 mm ATMOS, inclusiv transferul de know-how pentru fabricareproducţie şi integrare cu obuzierele ATMOS. ROMARM şi UAM vor avea rolul de integratori de sistem pentru mai mult de 50% din totalul lucrărilorUzina de la Moreni va servi, de asemenea, ca furnizor local pe termen lung pentru suportul şi întreţinereaobuzierelor ATMOS", mai precizează companiile.

Companiile iau în considerare implicarea altor companii româneşti potenţiale în centrul de excelenţă, inclusiv: ELMET International SRL, Bacău, un producător de cabluri electronice şi subsisteme mecanice; Compania de optică IOR Bucureşti, producător de optice militare şi civile; Simultec SRL, furnizor de simulatoare şi antrenori operaţionali şi tactici pentru apărare; Systematic, pentru furnizarea şi suportul Reţelei de Comunicaţii Tactice, software de Suport de Foc şi aplicaţii C4I.

Acedt parteneriat va genera noi oportunităţi de angajare în România, susţinute de cererea în creştere pentru obuzierele de 155 mm ce vin din partea Armatei Române şi a altor ţări NATO şi UE.

Corneliu Vişoianu, General Manager, Uzina Automecanica Moreni S.A.(UAM)"UAM este o companie specializată în proiectarea, fabricarea şi întreţinerea vehiculelor blindate ce activează din 1958, cu peste 15.000 de vehicule livrate Ministerului Apărării din România, nordului sau sud-estului Africii. Prin Centrul Naţional de Întreţinere, UAM îşi propune să-şi extindă lista de produse şi noile tehnologii pentru a răspunde noilor provocări cu care se confruntă regiunea. În acest sens, producţia de obuziere mobile avansate ATMOS împreună cu Sistemele ELBIT reprezintă o mare oportunitate."