România, tot mai interesată de programul de achiziţie pentru Mistral, condus de Franţa. Reprezentant MBDA: Avem discuţii cu oficialii români
Andreea SoareRomânia ar putea să participe la programul de achiziţie pentru rachetele Mistral, la care iau parte şi ţări precum Franţa, Belgia, Estonia, Cipru şi Ungaria, scrie Defense News, în urma unui interviu cu un reprezentant al companiei MBDA.

România încearcă de ceva vreme să îşi întărească apărarea aeriană şi a organizat în ultimii ani licitaţii pentru achiziţia de sisteme de apărare contra dronelor.
O sursă din cadrul MApN a declarat, în condiţii de anonimitate pentru Defense News, că în ultimele săptămâni oficialii români au fost tot mai interesaţi şi de programul de achiziţie Mistral (condus de Franţa), prin care poate obţine rachetele Mistral 3 produse de MBDA, Airbus şi Leonardo.
„MBDA este la curent cu interesul României faţă de procesul de achiziţie şi se află în discuţii cu aceştia (n.r. MBDA)”, a declarat Julien Watelet, un purtător de cuvânt al companiei, pentru Defense News.
Achiziţia comună pentru Mistral 3 a fost lansată cu o scrisoare de intenţie semnată pe 19 iunie, în timpul Paris Air Show, de către Franţa, Belgia, Estonia, Cipru şi Ungaria. Producţia rachetelor Mistral se va dubla la 40 de bucăţi pe lună, începând cu anul următor.
Încă nu este clar câte sisteme de rachete vor fi livrate fiecărei ţări sau care este costul acestora.
MApN vrea să se doteze cu 41 sisteme de rachete cu rază mică şi foarte mică (SHORAD-VSHORAD) în valoare de 4,2 miliarde de euro, în felul următor: 16 sisteme integrate de rachete antiaeriene SHORAD-VSHORAD pentru Forţele Aeriene şi 9 sisteme SHORAD şi 16 VSHORAD pentru Forţele Terestre. Valoarea totală a programului este estimată la 4,2 miliarde de euro. În etapa I, care va fi iniţiată în 2023, pe o perioadă de 8 ani, estimată la 2,1 miliarde euro, vor fi achiziţionate 6 sisteme SHORAD – VSHORAD pentru Forţele Aeriene şi 6 sisteme SHORAD, respectiv VSHORAD, pentru Forţele Terestre.
Arnaud Rousset, vice-preşedinte pentru Europa al companiei MBDA, a declarat, la o întâlnire restrânsă cu presa din România, în iulie, că iniţiativa la care participă cele cinci ţări (Franţa, Belgia, Cipru, Estonia şi Ungaria) este extrem de importantă şi că este deschisă şi altor ţări europene, inclusiv României, care, prin poziţia sa geografică în raport cu războiul din Ucraina, are nevoie de rachete cu rază scurtă de acţiune.
„Această LOI (Letter of Intent) propusă de Franţa este exact mecanismul flexibil pe care îl aşteptam”, a declarat Arnaud Rousset, care susţine că şi România ar putea să profite de acest instrument întrucât este vorba despre produsul de care are nevoie, sistemul de rachete Mistral, şi implementarea va fi mai simplă, întrucât va fi, cel mai probabil, vorba despre un contract guvern la guvern. Cu toate acestea, cooperarea cu industria locală de apărare ar putea să aibă loc doar din perspectiva logisticii, nu a producerii propriu-zise a echipamentelor.
„Este şi mai convenabil, mai ales că Europa (n.r. UE) va susţine achiziţia”, a mai spus Arnaud Rousset, despre iniţiativa de achiziţie în comun a sistemelor.
