MAS Raport SpecialLEVANT: Orientul Mijlociu si Africa de Nord

Raport săptămânal NATO - UE LEVANT Balkanii de Vest Regiunea Mării Negre

România s-a alăturat unei coaliţii maritime multinaţionale din Orientul Mijlociu

Florin Jipa

U.S. Naval Forces Central Command (NAVCENT) a anunţat, pe 26 martie, că România s-a alăturat unei coaliţii maritime multinaţionale, stabilită în 2019, pentru a respinge atacurile împotriva navelor comerciale, în Orientul Mijlociu.

Sursă foto: SMFN

România s-a alăturat International Maritime Security Construct (IMSC) şi structurii sale operaţionale, Coalition Task Force Sentinel, cu sediul în Bahrain, unde este şi comandamentul Flotei a 5-a a SUA.

IMSC a inclus anterior opt naţiuni partenere, iar România devine al nouălea şi cel mai nou membru de la aderarea Estoniei la sfârşitul anului 2020, arată comunicatul Marinei Americane.

„Suntem încântaţi să primim România în echipă", a declarat viceamiralul Brad Cooper, comandantul NAVCENT şi al Flotei a 5-a americană. „Românii au o tradiţie navală mândră şi aşteptăm cu nerăbdare să adăugăm abilităţile şi profesionalismul lor la una dintre cele mai esenţiale şi eficiente organizaţii multinaţionale din Orientul Mijlociu." 

Personalul marinei române este programat iniţial să servească la sediul IMSC. IMSC a fost înfiinţată în iulie 2019 ca răspuns la ameninţările sporite la adresa libertăţii de navigaţie pentru navele comerciale care tranzitează apele internaţionale din Orientul Mijlociu.

Coaliţia Task Force Sentinel a fost înfiinţată patru luni mai târziu pentru a descuraja atacurile susţinute de Iran asupra vaselor comerciale.