20 noiembrie 2020

România s-a alăturat Iniţiativei NATO pentru drone maritime

Florin Jipa

România, alături de Canada şi Australia, s-a alăturat, pe 20 noiembrie, iniţiativei NATO Maritime Unmanned Systems (MUS), a anunţat Alianţa, printr-un comunicat de presă.

Sursă foto: NATO

Iniţiativa are rolul de a creşte abilitatea navelor de a opera într-un context internaţional, deasupra, pe şi sub apă, într-un domeniu maritim din ce în ce mai complex.

Alături de directorii structurilor de armamente din 14 ţări participante la iniţiativă deja, directorii Direcţiei pentru Armamente din România, Canada şi Australia au semnat o declaraţie de intenţie la memorandumul pentru alăturarea la MUS, în cadrul unei întâlniri virtuale.

Din partea României a participat generalul-maior Teodor Incicaş, şeful Direcţiei generale pentru armamente.

Iniţiativa MUS funcţionează ca un hub multinaţional unde participanţii lucrează împreună la toate aspectele asociate cu introducerea sistemelor dirijate în cadrul forţelor navale, mai arată sursa citată.

Iniţiativa MUS a fost lansată în 2018, de către 13 aliaţi. Introducerea dronelor maritime reprezintă o schimbare fundamentală în contracararea unor ameninţări multiple în domeniul maritim, inclusiv a minelor, mai arată NATO.