23 mai 2021

România, prima ţară care va primi versiunea modernizată de PATRIOT

Florin Jipa

România va fi prima ţară care va primi, în 2022, versiunea modernizată a sistemelor de rachete anti-aeriene PATRIOT, realizate de Raytheon Missiles & Defense, arată publicaţia militaryleak.com.

Sursă foto: Profimedia

Modernizarea sistemelor PATRIOT a început în anul 2021, cu ajutorul Forţelor Terestre Americane, care au prezentat specialiştilor de la Raytheon Technologies principalele elemente ce trebuie îmbunătăţite, arată sursa citată.

România va avea avantajul să beneficieze de noua configuraţie pentru următoarele sisteme, care este una mult mai flexibilă, pentru a intercepta tot spectrul de pericole, de la rachetele balistice, la cele de croazieră şi drone.

Printre elementele îmbunătăţite se numără şi centrul de comandă-control, dar şi un radar mai performant.

România a primit primul sistem PATRIOT în toamna anului trecut, devenint a 17-a ţară care foloseşte acest tip de protecţie anti-rachete şi anti-aeriană.

Achiziţionarea sistemelor PATRIOT a fost stabilită prin Legea nr. 222/2017 pentru realizarea „Capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol”, aferentă programului de înzestrare esenţial „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)”.

Documentul prevede atribuirea contractelor Guvernului Statelor Unite ale Americii pentru achiziţionarea a şapte sisteme de rachete sol-aer PATRIOT configuraţia 3+, din producţia curentă, respectiv a echipamentelor majore, mijloacelor de transport, materialelor, pieselor, echipamentelor de mentenanţă, muniţiei necesare, pachetului de suport logistic iniţial şi a serviciului de instruire, echipamentelor criptografice şi cu regim special, pentru suma de aproximativ 4 miliarde de euro, cu TVA.