21 martie 2020

România pe drumul dezastrului

Florin Jipa

Până acum, toate măsurile luate de Guvern par să nu funcţioneze, iar numărul celor infectaţi cu noul coronavirus (COVID-19) tot creşte, 59 de noi cazuri, doar în ultima zi. Pacienţii nou confirmaţi au vârsta cuprinsă între un an şi 74 de ani.

Sursă foto: Hepta

Astăzi, în România sunt confirmate 367 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus).

La ATI, în acest moment, sunt internaţi 14 pacienţi, din care 3 în stare gravă.

Pe teritoriul României, în carantină instituţionalizată sunt 4.207 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19. Alte 55.198 de persoane sunt în izolare la domiciliu şi se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel naţional, au fost prelucrate 8.915 de teste, din care 40 în unităţi medicale private.

Sunt deja mai mulţi specialişti care avertizează că fără respectarea principalelor reguli impuse de autorităţi, igienă şi izolare, România va ajunge în câteva săptămâni în situaţia Italiei.

Indisciplina, indiferanţa şi egoismul unor români funcţionează în favoarea răspândirii coronavirusului. Românii se înghesuie la biserici, farmacii, magazine sau pur şi simplu se plimbă relaxaţi pe străzi gândindu-se că lor nu are ce să li se îmtâmple, sau sunt fanii unor bazaconii conspiraţioniste.

Pe de altă parte, miile de români care se întorc din zonele roşii ale Europei nu vor să stea în izolare. Poliţia duce o luptă fără sorţi de izbândă cu aceştia, chiar dacă numărul de dosare penale întocmite depăşeşte suta.

Firmele private au înţeles mai repede necesitatea lucrului de acasă, dar sunt mulţi şefuleţi din sistemul bugetar care îşi forţează subordonaţii şi acum să meargă la muncă fiindcă telemunca este pentru ei un concept greu de înţeles şi imposibil de pus în practică.

Autorităţile sunt mai degrabă reactive, iar măsurile luate până acum, închiderea şcolilor şi declararea stării de urgenţă, au fost luate la presiunea publică, în urma unor “scăpări” de documente aflate în lucru.

Iar toate acestea se întâmplă pe fondul unui sistem medical aflat la limită şi a lipsei acute a mijloacelor de protecţie pentru populaţie (măşti, dezinfectanţi pentru mâini etc) din farmacii. Poate din această cauză în mesajele oficiale ni se spune că nu avem nevoie să purtăm măşti dacă nu suntem infectaţi, în condiţiile în care mulţi habar nu au că au contactat noul coronavirus şi se plimbă cu el peste tot.

Acum este momentul de acţiune colectivă dacă vrem să ieşim cu bine din această criză şi să evităm dezastrul din Italia.

Guvernul trebuie să iasă însă din izolare şi să treacă la măsuri îndrăzneţe care să-i forţeze pe români să se autoizoleze pentru o perioadă.