12 iunie 2022

România îşi modernizează radarele la Marea Neagră

Florin Jipa

Garda de Coastă cumpără echipamente de 18 milioane euro pentru supravegherea apelor teritoriale ale României. Este vorba de echipamente şi sisteme pentru modernizarea sistemului SCOMAR, care supraveghează intrările navelor considerate suspecte şi alertează elementele de intervenţie de la Ministerele de Interne şi al Apărării, arată economedia.ro.

Sursă foto: Poliţia de Frontieră

Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră a scos la licitaţie în SICAP un contract de 84 de milioane lei pentru achiziţionarea de echipamente şi sisteme pentru modernizarea sistemului SCOMAR al Gărzii de Coastă pentru monitorizarea frontierei marine. Acest sistem supraveghează intrările navelor considerate suspecte şi redirecţionează informaţiile colectate către celelalte direcţii specializate, de forţă, ale IGPF, pentru soluţionarea posibilei ameninţări detectate.

Sistemul SCOMAR a fost dat în exploatare în 2009 şi reprezintă un sistem complex, rezultat din integrarea mai multor subsisteme formate din mai multe tipuri de senzori şi echipamente de procesare a datelor de interes operativ (subsistemul radiolocaţie, subsistemul de supraveghere, subsistemul informatic integrat, subsistemul comunicaţii, subsistemul infrastructura format din sediul CCC, turnurile de comunicaţii, sheltere, echipamentele de electroalimentare şi climatizare, subsistemul securitate perimetrală).

Banii vin de la Bruxelles, programul Instrumentul pentru Managementul Frontierelor şi Vize – cadrul financiar 2021-2027, mai anunţă sursa citată.

Ofertele primite de la toate firmele interesate să livreme sistemele cerute se deschid în 12 iulie. Ulterior, se selectează cele mai bune cinci, iar pe 12 august se desfac şi acestea. De asemenea, se caută firme cu o cifră de afaceri mai mare de 150 milioane lei în ultimii trei ani.