19 octombrie 2024

România îşi consolidează angajamentele de apărare şi cooperare. Acorduri importante, semnate de ministrul Apărării Naţionale

Andreea Tobias

România îşi consolidează angajamentele de apărare şi cooperare. Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a semnat mai multe acorduri importante în acest sens.

Sursă foto: Mediafax

Joi şi vineri, Angel Tîlvăr a participat la Reuniunea miniştrilor apărării din statele membre ale NATO, desfăşurată la Cartierul General din Bruxelles.

În prima zi, Angel Tîlvăr a participat la două sesiuni importante ale reuniunii ministeriale. Prima sesiune a fost dedicată cooperării cu statele partenere din regiunea Indo-Pacific. În premieră, miniştrii apărării din aceste ţări au participat la o reuniune ministerială a NATO.

A doua sesiune a fost cea a Consiliului NATO-Ucraina, în cadrul căreia s-a reafirmat sprijinul ferm pentru Ucraina. Oficialul român a subliniat angajamentul ţării noastre în sprijinirea Ucrainei, atât prin iniţiative bilaterale, cât şi prin coordonare eficientă la nivelul NATO şi UE, pentru asigurarea complementarităţii acţiunilor.

Tot joi, ministrul a semnat o scrisoare de intenţie pentru cooperare la constituirea unor flote multinaţionale de sisteme de aeronave pilotate de la distanţă (RPAS), ca parte a extinderii Capabilităţii NATO de Supraveghere Terestră (NISRF).

De asemenea, în marja reuniunii, Angel Tîlvăr a semnat o scrisoare de intenţie privind stabilirea unui coridor de mobilitate militară între România, Bulgaria şi Turcia. Acest coridor este esenţial pentru îmbunătăţirea conectivităţii şi a capacităţii de răspuns rapid în regiunea Mării Negre.

Vineri, ministrul Apărării Naţionale a participat la sesiunea NATO dedicată posturii de descurajare şi apărare, unde a accentuat necesitatea implementării rapide a planurilor regionale de apărare, în special în contextul provocărilor din regiunea Mării Negre. Ministrul Tîlvăr a subliniat importanţa unei apărări aeriene şi antirachetă integrate la nivel aliat, în contextul incursiunilor neautorizate ale dronelor ruseşti în spaţiul aerian al NATO.

Ministrul Tîlvăr a semnat, de asemenea, documentul de aderare a României la iniţiativa coridorului VIII pan-european de mobilitate militară, împreună cu Albania, Bulgaria, Italia şi Macedonia de Nord, pentru a îmbunătăţi capacitatea de răspuns rapid în regiune.

În marja reuniunii ministeriale, Tîlvăr a avut o întrevedere bilaterală cu omologul său din Albania, cu care a discutat despre securitatea în Balcanii de Vest, colaborarea la nivel NATO şi consolidarea relaţiilor bilaterale.

Tot la Bruxelles, ministrul a participat la întâlnirea aniversară a Coaliţiei Globale anti-ISIS/Daesh, reafirmând angajamentul României în combaterea terorismului internaţional şi contribuţia activă în regiunile afectate de acest fenomen.

Ministrul român al apărării a luat parte şi la reuniunea statelor participante la Gruparea de tip Naţiune Cadru (Framework Nation Concept - FNC), coordonată de Germania. FNC reprezintă o platformă esenţială pentru dezvoltarea capabilităţilor NATO, având un rol important în întărirea posturii de apărare şi descurajare a Alianţei.