Raport săptămânal NATO - UE LEVANT Balkanii de Vest Regiunea Mării Negre
România inaugurează Centrul Euro-Atlantic pentru Rezilienţă
Florin JipaRomânia inaugurează luni, în Bucureşti, Centrul Euro-Atlantic pentru Rezilienţă, cu o ceremonie la care vor participa oficialităţi române, NATO şi UE.

Conform MAE, la activitate vor fi prezenţi preşedintele României, Klaus Iohannis, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, şi vicepreşedintele Comisiei Europene, Maroš Šefčovič.
Centrul Euro-Atlantic pentru Rezilienţă este o structură de expertiză şi cercetare-dezvoltare şi funcţionează ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale, în subordinea Ministerului Afacerilor Externe.
Principalele atribuţii ale Centrului sunt: elaborează şi dezvoltă concepte, doctrine, metodologii de lucru, standarde şi instrumente de lucru în domeniul rezilienţei; analizează evoluţii globale transversale pentru dezvoltarea instrumentelor de anticipare strategică în vederea ameliorării riscurilor care pot afecta rezilienţa societală, în context european şi euroatlantic; desfăşoară activităţi de cercetare în domeniul rezilienţei, anticipării strategice şi evaluării de risc; asigură consultanţă de specialitate în dezvoltarea politicilor publice în domeniul rezilienţei, inclusiv la elaborarea unor documente programatice sau operaţionale; furnizează expertiză în domeniul rezilienţei; dezvoltă şi furnizează programe de pregătire profesională în domeniul rezilienţei; asigură consultanţă în etapa post-dezastru sau situaţie de criză, în vederea revenirii cât mai rapide la starea de normalitate.
România devine, astfel, un pol de excelenţă în domeniul rezilienţei pentru statele membre NATO şi UE, cărora ar putea să le ofere expertiză şi soluţii la problemele de securitate.
Rezilienţa înseamnă, printre altele, capacitatea unei societăţi de a anticipa şi recunoaşte o ameninţare şi de a răspunde cât mai adecvat la aceasta.
În acest moment, ţările NATO şi UE se confruntă cu diverse ameninţări legate de dorinţele expansioniste ale Rusiei, migraţie, atacurile cibernetice, atacuri teroriste, reţelele de crimă organizată, iar centrul din România ar putea oferi antrenarea specialiştilor din alte ţări pentru o abordare comună eficientă la astfel de probleme de securitate.
