16 mai 2019

România - gazda celui mai mare exerciţiu european de transport aerian

Monitorul Apărării şi Securităţii

A 4-a ediţie a exerciţiului EUROPEAN SPARTAN are loc în perioada 12-24 mai 2019 la Baza 90 Transport Aerian Otopeni. Celelalte trei ediţii au avut loc începând cu anul 2016, la Sofia, Bulgaria sub denumirea BALKAN SPARTAN. În acest an, exerciţiul EUROPEAN SPARTAN are loc în perioada deţinerii de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, fiind inclus în seria activităţilor PRES RO.

Sursă foto: Mediafax

Exerciţiul se desfăşoară conform unui scenariu complex care creează în mod realist mediul specific unui teatru de operaţii, având obiectivul principal de a găsi şi experimenta modalităţi eficiente de creştere a interoperabilităţii şi coeziunii dintre ţările europene care operează avioanele militare C27J Spartan. Exerciţiul prevede antrenamente în planificarea şi executarea în cadru tactic a misiunilor de zbor, cooperarea cu aeronave de luptă şi coordonarea acţiunilor aeriene cu acelea ale forţelor terestre.

Acest exerciţiu este unul dintre produsele parteneriatului din cadrul programului Flotei Europene pentru Transportul Aerian (EATF), semnat în 2011 de către 20 de state membre ale EDA (European Defense Agency).

Ideea de exerciţiu SPARTAN a fost dezvoltată în cadrul conceptului de cooperare C27J EATF, lansat de EDA în 2015, ca un instrument cu ajutorul căruia să poată testa şi îmbunătăţi proiectele de creştere a interoperabilităţii operatorilor C27J în domenii precum operaţiile şi instrucţia, logistica, navigabilitatea, achiziţiile comune şi Single European Sky ATM Research (SESAR).

Cinci state membre ale Agenţiei Europene de Apărare (EDA) care utilizează aeronavele C-27J Spartan participă în acest an la exerciţiu: Bulgaria, Italia, Lituania, Slovacia şi România. De asemenea au fost invitaţi să participe observatori din Grecia, Statele Unite şi Australia, naţiuni care, de asemenea, exploatează acest tip de aeronavă.

Organizat sub coordonarea EDA de o echipă de planificare comună formată din membri ai statelor partenere şi găzduit de Forţele Aeriene Române, evenimentul are ca scopuri exersarea, consolidarea şi armonizarea tacticilor, tehnicilor şi procedurilor naţionale de executare a misiunilor de transport aerian ale participanţilor pentru a putea fi pregătiţi să facă faţă provocărilor unui teatru de operaţii real, precum şi identificarea şi dezvoltarea unor soluţii mai rentabile pentru operarea şi susţinerea C27J.

Pe timpul exerciţiului, echipajele vor fi parcurge etape de instruire teoretică, la sol şi instruire tactică, în zbor. În acelaşi timp echipele de mentenanţă şi cele de evacuare aeromedicală vor testa şi elabora proceduri comune de lucru, care le vor permite în final să atingă nivelul de interoperabilitate dorit şi să eficientizeze costurile de operare.

Avionul C-27J Spartan este proiectat pentru a efectua misiuni tactice în interiorul teatrelor de operaţii, misiuni în cadrul operaţiilor de menţinerea păcii şi operaţiuni umanitare, fiind capabil să execute toate tipurile de misiuni specifice aviaţiei de transport, ziua şi noaptea, să se autoprotejeze împotriva ameninţărilor de la sol şi din aer şi să opereze de pe piste scurte sau sumar amenajate.

22 mai 2019, va fi o zi dedicată mass-media, oferind jurnaliştilor posibilitatea de a participa la o zi de zbor în cadrul exerciţiului la Baza Aeriană Boboc, Buzău.

23 mai 2019, va fi Ziua Distinşilor Vizitatori la care vor participa ministrul apărării naţionale şi directorul executiv adjunct al EDA, Olli Ruutu.