România este ţara NATO cea mai apropiată de locul prăbuşirii dronei americane, dar ...
Florin JipaA început o cursă de recuperare a dronei MQ-9 Reaper americane, lovită marţi în Marea Neagră de un avion Su-27 rusesc, cu un singur participant - Rusia. Conform presei americane, drona a decolat din România, din Baza aeriană de la Câmpia Turzii, unde SUA au un detaşament de informaţii militare.

România este ţara NATO cea mai aproape de locul prăbuşirii, la 250 km est de Constanţa, 120 km sud-vest de Crimeea, dar flota noastră nu reprezintă o descurajare împotriva unor eventuale şicanări ale Rusiei, în cazul în care am trimite la faţa locului o navă militară.
De 10 ani nu am reuşit să achiziţionăm corvete, de 20 de ani nu am reuşit să modernizăm fregatele cumpărate de la britanici şi de peste 25 de ani ţinem submarinul Delfinul neoperaţional. De un an de zile, de cînd a început războiul Rusiei în Ucraina, termenul de semnare a contractului pentru corvete a fost amânat de cel puţin trei ori.
Acest lucru s-ar fi putut întâmpla doar dacă şeful Pentagonului s-ar fi înţeles ieri cu ministrul rus al Apărării, lucra care nu s-a întâmplat, însă.
Şeful Pentagonului, Lloyd Austin, a declarat că SUA intenţionează să recupereze epava avionului fără pilot, dar a admis că acest lucru s-ar putea să nu fie posibil. Acesta a precizat şi faptul că epava este la o adâncime de 1.500 de metri.
Nave ruseşti sunt deja la locul prăbuşirii dronei americane MQ-9 Reaper, conform mai multor platforme care monitorizează traficul maritim. Tot ce au putut să facă americanii a fost să declare că au reuşit să şteargă de la distanţă softul dronei prăbuşite în Marea Neagră. Dronele MQ-9 Reaper sunt, de regulă, prevăzute cu mai multe tipuri de senzori, printre care o cameră de înaltă fidelitate, două radare şi un sistem de selectare a ţintelor.
Un sistem MQ-9 Reaper costă 56 milioane dolari, dar cuprinde patru avioane fără pilot şi staţia de control de la sol.
