15 iulie 2021

România cumpără sisteme de rachete de peste 8 miliarde de euro, dar nu are în plan să facă rachetele în ţară

Florin Jipa

România a semnat contracte de aproximativ cinci miliarde de euro pentru sistemele de rachete PATRIOT (4 miliarde euro), HIMARS (1 miliard de euro) şi baterii de coastă (300 de milioane de euro) şi are în plan să cumpere sisteme de rachete anti-aeriene cu rază mică şi foarte mică de 2,6 miliarde de euro. La acestea se vor adăuga sistemele de rachete ce vor fi montate pe cele patru corvete şi pe fregatele ce intră la modernizare.

Sursă foto: MApN
Este o cerinţă importantă de securitate la alte ţări, printre care şi Polonia, ca parte din rachetele noilor sisteme achiziţionate să fie construie în ţară

După achiziţionarea sistemelor, care nu sunt deloc ieftine, sume importante de bani vor fi plătite pe urmă pentru achiziţia rachetelor. Dar este şi o cerinţă importantă de securitate ca aceste rachete să fie construite în ţară. De exemplu, armata Israelului, în doar 11 zile de război, a fost nevoită să tragă peste 1.000 de rachete doar cu sistemul Iron Dome pentru a contracara atacurile Hamas. Într-un caz de război, dacă nu ai această capabilitate de producţie, vei fi mereu la mâna unui producător privat extern pentru a primi rachetele de care ai nevoie, la un preţ impus de acesta.

Iar rachetele nu sunt ieftine, de exemplu, o rachetă PAC 3 costă peste două milioane de euro şi trebuie să ţii cont că în cazul unui război se vor lansa mii de astfel de muniţii.

Din aceste considerente am întrebat la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului despre existenţa unei astfel de unităţi de producţie, care mi-a răspuns că în subordinea acestuia funcţionează o fabrică de rachete.

„Referitor la solicitarea dumneavoastră, vă comunicăm faptul că în subordinea Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului funcţionează o astfel de facilitate, filiala ROMARM, Electromecanica Ploieşti. Electromecanica Ploiesti S.A. este o societate producătoare în domeniul tehnicii reactive şi are ca principală activitate producţia echipamentelor complexe cu destinaţie militara si civilă, utilizând resurse umane cu un înalt nivel de pregătire profesională,” a fost răspunsul primit de la Economie.

Când am întrebat dacă la această unitate economică vor fi realizate rachete şi pentru sistemele noi care intră în dotarea armatei, răspunsul nu a mai sosit.

Am intrat pe site-ul Electromecanica Ploieşti şi am aflat că are aproximativ 400 de angajaţi şi realizează proiectilul reactiv nedirijat PRN80, diferite rachete ţintă, rachete anti-grindină etc. fără să fie trecut nimic în vreun plan sau o strategie intenţia de a produce muniţii pentru noile sistemele de rachete care intră în dotarea Armatei României.