02 noiembrie 2018

România cumpără încă trei unităţi balistice Patriot / Primul sistem va deveni operaţional în 2020

Mihai Draghici

România a transferat fonduri pentru achiziţionarea a încă trei unităţi balistice Patriot din Statele Unite, primul sistem urmând să devină funcţional în anul 2020.

Sursă foto: Mediafax

Guvernul României a semnat un contract cu Armata americană şi a transferat fondurile către instituţii guvernamentale din SUA pentru cumpărarea a încă trei unităţi antiaeriene şi balistice Patriot. La fel ca în cazul primului sistem, care face obiectul unui contract din luna mai, unităţile balistice suplimentare au fost comandate prin intermediul secţiei de vânzări a Departamentului american al Apărării, anunţă compania Raytheon.

"România achiziţionează cel mai avansat, performant şi eficient sistem balistic tactic din lume", a declarat, conform comunicatului postat pe site-ul companiei, Mike Ellison, managerul de ţară Raytheon.

Ministrul român al Apărării, Mihai Fifor, a confirmat că a fost făcută plata pentru încă trei sisteme de rachete sol-aer Patriot. "Prin achiziţionarea acestor trei noi sisteme, care se adaugă celui contractat deja în luna noiembrie 2017, se finalizează etapa I de înzestrare cu sistemul Patriot, cele patru instalaţii militare urmând să intre în dotarea Forţelor Aeriene Române, începând cu a doua parte a anului 2019, primul sistem fiind planificat pentru operaţionalizare la jumătatea anului 2020", a scris Mihai Fifor pe Facebook.

Achiziţionarea sistemelor Patriot se înscrie în parteneriatul strategic dintre România şi Statele Unite. Sistemele balistice achiziţionate de România ar urma să devină operaţionale în anul 2020, notează agenţia Associated Press, explicând că cele trei unităţi Patriot comandate de România sunt în plus faţă de contractul de 3,9 miliarde de dolari semnat de Bucureşti cu Washingtonul în 2017.