02 februarie 2021

România coboară două locuri în clasamentul ţărilor cu cele mai puternice armate

Florin Jipa

România se clasează pe locul 41 într-un top al ţărilor cu cele mai puternice armate, pierzând două locuri, conform Global Firepower, fiind între Argentina şi Singapore.

Sursă foto: Profimedia

Situaţia rămâne neschimbată pe primele locuri, cu Statele Unite, Rusia şi China. Urmează India, Japonia, Coreea de Sud, Franţa şi Marea Britanie.

Alte ţări care au fost retrogradate sunt Egiptul, care a coborât pe locul 13, Germania, care a coborât pe locul 15, şi Israelul care a coborât pe locul 20, fiind în urma rivalului Iran (locul 14).

Dintre ţările din jurul nostru, Ucraina stă mult mai bine, fiind pe locul 25, în timp ce ceilalţi vecini se află pe 55 - Ungaria, 61 - Serbia şi 67 – Bulgaria.

2020 a fost un an bun pentru MApN, militarii au recepţionat primul batalion de sisteme antiaeriene PATRIOT, primul batalion de transportoare Piranha 5 şi patru aeronave F-16, dar au fost şi bâlbîieli în ceea ce priveşte semnarea de noi contracte, în special pentru dotarea forţelor navale cu noi sisteme de rachete antinavă şi corvete.

Armata română întâmpină, totuşi, probleme în viteza de înnoire a tehnicii militare, având multe echipamente de aproape 40 de ani, conform declaraţiilor oficialilor militari.

Citeşte şi:

2020, unul dintre cei mai buni ani pentru militari