08 ianuarie 2024

România are cel mai mare buget al Apărării din istorie, de aproape 20 miliarde euro. Astăzi se deschid ofertele pentru programul de 2 miliarde de euro pentru sistemele antiaeriene cu rază mică

Florin Jipa

Ministerul Apărării Naţionale a făcut paşi importanţi la finalul anului 2023 pentru recuperarea întârzierilor din achiziţiile militare şi a semnat pentru cumpărarea ultimelor trei sisteme de rachete antiaeriene PATRIOT, după ce primele patru au ajuns deja în România şi unul a fost deja operaţionalizat prin trageri la Capu Midia, dar şi a unui batalion de tancuri Abrams M1A2 SEPv3 (System Enhanced Package).

Sursă foto: SMFT

La acest moment, Armata României are în curs de semnare sau iniţiate un număr de 14 proiecte de înzestrare, de peste 6 miliarde euro în total. Cele mai importante sunt cele pentru achiziţia sistemelor antiaeriene cu rază mică şi foarte mică, a două submarine, a două elicoptere H 215 M, cu capabilităţi de luptă la suprafaţa apei, a trei sisteme PATRIOT – HSAM etapa a doua, a unui batalion de tancuri Abrams, a obuzierelor autopropulsate şenilate grele de 155mm, a sistemelor de rachete antiaeriene cu raza foarte scurta de actiune, portabil – MANPAD, modernizarea sistemului de artilerie antiaeriana OERLIKON Model GDF 103 la standardul de sistem de artilerie antiaeriana cu capacitati CRAM, a muniţiilor pentru sistemele PATRIOT, HIMARS, aeronave F-16, a autovehiculelor tactice blindate tip usor – ATBTU, modernizarea a două Nave Purtatoare de Rachete etc.

Cu un buget de 95 miliarde de lei, aproximativ 20 miliarde de euro, 2,5% din PIB, MApN este ministerul cu cei mai mulţi bani destinaţi pentru investiţii, de aproximativ 6 miliarde euro.

Chiar dacă anul acesta încep să vină şi cele 32 de aeronave F-16 din Norvegia şi capacitatea de apărare a României va creşte, ţara noastră a ratat în 2023 achiziţia celor patru corvete şi modernizarea a două fregate, lăsând practic apele teritoriale fără apărare pe termen lung. Conform actualului buget, planurile MApN pentru achiziţia corvetelor sunt pentru perioada 2024-2027. Până atunci, vor fi modernizate cu rachete NSM navele mult mai mici, purtătoare de rachete, care nu pot avea şi sisteme performante antiaeriene. Pentru Forţele Navale, în 2023, MApN a achiziţionat două vânătoare de mine, la mâna a doua, din Marea Britanie, cu 150 milioane de euro, chiar dacă cea mai sensibilă situaţie de securitate pentru România este la Marea Neagră, unde zona economică exclusivă a ţării noastre nu poate fi folosită din cauza restricţiilor impuse de Federaţia Rusă.