27 septembrie 2021

România ar trebui să renunţe la trimiterea militarilor în Mali, dacă acolo vor ajunge şi mercenari ruşi?

Florin Jipa

În timp ce România a cheltuit destul de mulţi bani cu misiunea ONU din Mali, unde a dislocat, pentru un an, un detaşament de 120 de militari şi patru elicoptere, la acest final de an 50 de militari din FOS ar trebui să ajungă în acelaşi teatru de operaţii, dar Moscova a confirmat că autorităţile din Mali sunt dispuse să plătească mercenari ruşi să asigure securitatea unor lideri şi antrenarea militarilor.

Sursă foto: MApN

Este un afront adus ţărilor din NATO, care au pierdut mulţi militari în regiunea Sahel şi au cheltuit sume foarte mari de bani pentru a ţine piept teroriştilor, în contextul în care în Mali au avut loc două lovituri de stat în decurs de 9 luni.

Totodată, este un risc imens ca această ţară să se îndrepte către un islamism radical, conform preşedintelui Emmanuel Macron.

„Islamism radical în Mali în timp ce trupele noastre se află acolo? Niciodată!”, a declarat acesta pentru The Journal du Dimanche, în urmă cu două luni.

Ultimul militar francez a fost ucis în Mali vineri, iar Franţa a ameninţat deja că se va retrage total din această ţară dacă acolo vor ajunge mercenari ruşi plătiţi de guvernul din Mali. La finalul lunii iunie, 13 militari germani au fost răniţi, iar acum şi Germania face presiuni pentru a nu permite mercenarilor să ajungă în acest teatru de operaţii.

Franţa are în jur de 5.100 de militari în regiune, în cadrul operaţiei Barkhane, care se întinde în cinci ţări din Sahel: Burkina Faso, Ciad, Mali, Mauritania şi Niger. Această misiune are sediul în Ciad şi a fost iniţiată după ce Franţa a intervenit în Mali pentru a apăra statul de jihadişti, în 2013.

În luna martie a acestui an, Franţa şi alte 12 ţări au creat Gruparea de Forţe Takuba, care asigură asistenţă forţelor armate maliene.

Potrivit aprobării Parlamentului din luna iunie 2021, Armata României participă cu forţe, mijloace şi echipamente la misiunea Task Force Takuba în Sahel, sub conducerea Franţei, începând cu trimestrul al IV-lea al anului 2021, cu un efectiv de 50 de militari. Fondurile financiare necesare pregătirii şi executării acestei misiuni se asigură din bugetul Ministerului Apărării Naţionale pentru anul 2021.