18 aprilie 2019

România ar putea semna anul acesta un contract pentru achiziţionarea a cinci avioane F-16 din Portugalia

Dora Vulcan

Ministrul Apărării Naţionale Gabriel Leş spune că România ar putea semna în acest an pentru achiziţionarea celor cinci avioane F16 de la portughezi, dar are îndoieli că România ar putea achiziţiona avioane F35 de la americani, care pentru România, în acest moment ”sunt un pic prea mult”.

Sursă foto: Mediafax

Ministrul Apărării Gabriel Leş a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, finalizarea documentelor cu partenerul portughez pentru achiziţionarea a cinci avioane F16, pentru completarea escadrilei României.

”Pentru cele cinci (avioane F16 - n.r.), deja toate documentele sunt trimise la partenerul portughez. Lucrurile sunt pe ultima sută de metri la acest moment. Cred cu tărie că în acest an este posibil să semnăm contractul pentru cele cinci avioane”, a spus ministrul Leş, joi, într-o conferinţă de presă.

Ministrul a spus că nu poate spune care este diferenţa de preţ între un avion second-hand modernizat şi un avionul nou, dar că România va opta pentru avioanele F16, pentru că avioanele F35, oferite de partenerul american, ”sunt un pic prea mult” .

”Dorinţa mea este să mergem pentru pentru următoarele 36 pe avioane noi, dar la momentul acesta încă nu pot să vă spun diferenţa de preţ între un avion second-hand modernizat şi un avion nou. Pe de altă parte, există şi anumite informaţii că partenerul american ar vrea să ne prindă direct pe avionul nou F35, dar este o chestiune pe care încă o avem în discuţie. Noi ne-am decis pentru F16, pentru că F35, la acest moment, este un pic prea mult, a mai spus Leş.