18 iulie 2019

România ar putea fi exclusă din lista canditaţilor pentru funcţia de comisar european interimar/ Mircea Paşcu nu a mai fost audiat

Ana Petrescu

Audierea lui Ioan Mircea Paşcu în Conferinţa Preşedinţilor de Comisii Parlamentare, dar şedinţa a fost amânată deoarece unul dintre forurile legislative nu are încă un preşedinte ales, au spus surse europene, pentru MEDIAFAX. Pe agenda plenul PE de joi nu figurează vot pentru validarea lui Paşcu.

Sursă foto: Mediafax

După ziua de joi, următoarea sesiune plenară a Parlamentului European se va desfăşura pe 16 septembrie, prin urmare este probabil ca validarea lui Ioan Mircea Paşcu, propus comisar european interimar din partea României, să nu mai aibă loc până în septembrie, au explicat sursele citate.

Astfel, este probabil ca România să nu mai aibă comisar european interimar, având în vedere că reprezentanţii Comisiei Europene trebuie să anunţe împărţirea portofoliilor pentru statele membre ale UE, iar acestea trebuie să facă nominalizări pentru noii comisari ce vor face parte din Executivul european. Ulterior va avea loc audierea persoanelor propuse în poziţiile de comisari europeni de către ţările membre în Parlamentul European şi apoi validarea prin vot.

Potrivit agendei afişate pe site-ul PE, Conferinţa Preşedinţilor de Comisii Parlamentare trebuia să îi audieze pe Ioan Mircea Paşcu, nominalizat de România, şi pe Kadri Simson din Estonia, într-o şedinţă miercuri. De asemenea, conform agendei, era prevăzut un vot pe cele două propuneri în plenul de joi al Parlamentului European, la Strasbourg. Cei doi urmau să îi înlocuiască interimar pe Corina Creţu şi Andrus Ansip.

Cu toate acestea, în programul oficial de joi al PE, afişat pe site-ul instituţiei, nu apare un vot asupra celor două persoane nominalizate, ci doar diverse puncte legate de încălcarea drepturilor omului şi a statului de drept în Hong Kong, situaţia de la graniţa SUA-Mexic, precum şi rezoluţii privind situaţia în Venezuela.

Preşedintele în exerciţiu al Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a transmis, pe 12 iulie, că cele două propuneri de comisari europeni interimari, Ioan Mircea Paşcu şi Kadri Simson, competente pentru a ocupa acest post. Juncker a decis că propunerile de comisari nu vor avea alocate portofolii specifice în Executivul european.

Pe 8 iulie, Consiliul Uniunii Europene a respins propunerea preşedintelui în exerciţiu al CE Jean-Claude Juncker de a transfera unor comisari în funcţii atribuţiile Corinei Creţu şi lui Andrus Ansip, după ce aceştia au preluat mandate de eurodeputaţi.

Andrus Ansip a deţinut portofoliul Pieţei Unice Digitale iar Corina Creţu pe cel al Politicilor de Coeziune. Portofoliile au fost transferate temporar în sarcina vicepreşedintelui Maroš Šefčovič, respectiv comisarului Johannes Hahn.