21 ianuarie 2021

România alocă doar 1.4% din cheltuielile de sănătate pe prevenţie

Andreea Tobias

România alocă doar 1.4% - adică 40 de lei pe persoană - din cheltuielile de sănătate pe prevenţie, în comparaţie cu Italia sau Finlanda, ţări care alocă peste 4%. „Să fim mai atenţi la alimentele pe care le achiziţionăm, dacă nu înţelegem eticheta, mai bine le lăsăm pe raft”, arată InfoCons.

Sursă foto: Mediafax

Conform InfoCons, România alocă doar 1.4% din cheltuielile de sănătate (40 RON/pe locuitor) pentru cheltuielile de îngrijire preventivă.

În medie, în UE, cheltuielile publice şi private pentru îngrijirea preventivă au reprezentat 2,8% din totalul cheltuielilor de sănătate în 2018:

cele mai mari ponderi înregistrate în

- Italia (4,4%);

- Finlanda (4,0%)

cea mai mică pondere a cheltuielilor de îngrijire preventivă :

- Slovacia (0,8% din cheltuielile totale de sănătate);

- Grecia, Cipru şi Malta (toate 1,3%);

- România (1,4%).

În raport cu dimensiunea populaţiei, cheltuielile pentru îngrijirea preventivă au fost cele mai mari în rândul statelor membre ale UE în Suedia (165 EUR pe locuitor), Finlanda (152 EUR), Germania (148 EUR) şi Ţările de Jos (146 EUR) în 2018, în timp ce a fost cea mai mică în România şi Slovacia (ambele 8 EUR pe locuitor).

„Dacă tot alocăm cele mai puţine fonduri pentru sănătate, trebuie să adoptăm fiecare dintre noi atitudine şi să fim mai atenţi la alimentele pe care le achiziţionăm în primul rând, să citim eticheta şi dacă nu înţelegem tot ceea ce este scris pe aceasta mai bine lăsăm produsul în raft decât să ne afecteze mai târziu. Sănătatea înseamnă cum trăim, ce facem, ce aer respirăm, dar mai ales ce mâncăm. În condiţiile în care România a ajuns pe primele locuri în cadrul Uniunii Europene la cele mai multe boli tip: cancer, obezitate infantilă este momentul să ne solidarizăm şi să înţelegem că viitorul nostru şi viitorul copiilor nu poate exista decât dacă avem sănătate. În condiţiile acestui semnal de alarma al Comisiei Europene sper să ne trezim cu toţii şi producătorii să fie mai responsabili iar autorităţile publice ale statului să îşi ducă la împlinire menirea pe care o au în slujba cetăţeanului”, arată Sorin Mierlea, preşedintele InfoCons.