18 noiembrie 2023

România a semnat şi pentru ultimele 3 sisteme PATRIOT, care ar trebui să intre în dotarea Forţelor Terestre. Până la finalul anului va fi semnat şi contractul pentru primul batalion de tancuri Abrams

Florin Jipa

Ministerul Apărării Naţionale a semnat în această săptămână pentru achiziţia ultimelor trei sisteme de rachete antiaeriene PATRIOT, după ce primele patru au ajuns deja în România şi unul a fost deja operaţionalizat prin trageri la Capu Midia, conform unei declaraţii a generalului-locotenent Teodor Incicaş, şeful Direcţiei generale pentru armamente, la emisiunea Pro Patria.

Sursă foto: Twitter

Cele trei sisteme ar trebui să intre în dotarea Forţelor Terestre conform planului iniţial de achiziţie, dacă acesta va fi respectat. Ar fi pentru prima dată când Forţele Terestre române ar avea sisteme de rachete antiaeriene cu rază mare.

De asemenea, România a demarat achiziţia şi a sistemelor antiaeriene cu rază mică şi foarte mică, printr-o licitaţie de 2 miliarde de euro. Pe acest domeniu, mai rămâne lansarea proiectului de achiziţie a sistemelor portabile, care este de peste 300 de milioane euro.

Până la finalul anului, România va semna şi contractul pentru primul batalion de tancuri, 54 de blindate la care se adaugă derivatele, pentru un miliard de euro. Este un pas mic, ţinând cont că preşedintele Zelenski a declarat că tancurile Abrams nu fac diferenţa pe câmpul de luptă deoarece sunt prea puţine (un singur batalion). De exemplu, Polonia achiziţionează 30 de batalioane de tancuri: 250 Abrams, 250 Leopard şi 1.000 K2 Panther.

De anul viitor vor începe să vină şi cele 32 de aeronave F-16 din Norvegia, aşa că Forţele Navale rămân singurele care nu au reuşit să achiziţioneze mijloace de luptă moderne, mai ales că prin anularea licitaţiei pentru cele patru corvete şi modernizarea a două fregate, 1,2 miliarde de euro ar fi rămas pentru această categorie de forţe. Din păcate, MApN a achiziţionat doar două vânătoare de mine, la mâna a doua, din Marea Britanie, cu 150 milioane de euro, restul de bani mergând către Forţele Terestre, chiar dacă cea mai sensibilă situaţie de securitate pentru România este la Marea Neagră, unde zona economică exclusivă a ţării noastre nu poate fi folosită din cauza restricţiilor impuse de Federaţia Rusiei.