10 iulie 2024

România a semnat contractul pentru obuzierele autopropulsate K9 Tunet

Andreea Soare

Hanwha Aerospace a semnat un contract cu România privind furnizarea a 54 de obuziere autopropulsate K9 (SPH) şi a 36 de vehicule de realimentare cu muniţie K10 (ARV). Semnat de Hanwha Aerospace şi Ministerul Apărării Naţionale din România, contractul include atât muniţie cât şi vehicule de sprijin şenilate şi pe roţi. Valoarea contractului este de aproximativ 1 miliard de dolari, anunţă compania într-un comunicat de presă.

Sursă foto: Hanwha Aerospace

„România devine a 10-a ţară care operează K9 SPH de calibru 155 mm/52. Dintre statele membre NATO, România este a şasea ţară utilizatoare de K9, după Turcia, Polonia, Norvegia, Finlanda şi Estonia. După Norvegia şi Australia, România va fi, de asemenea, al treilea operator global al K10, care permite o capacitate de reaprovizionare complet automatizată pentru a maximiza eficienţa forţelor de artilerie”, anunţă reprezentanţii Hanwha Aerospace.

"Aceasta este o înţelegere remarcabilă care poate consolida şi mai mult parteneriatul strategic dintre cele două ţări", a declarat dl Jaeil Son, preşedinte şi CEO al Hanwha Aerospace. "Acest contract implică nu numai vehicule de artilerie, ci şi vehicule de sprijin şi muniţie, demonstrând capacitatea Hanwha Aerospace de a furniza un pachet complet de soluţii avansate de apărare, pe baza nivelului ridicat de expertiză tehnologică şi a capacităţii de producţie ca lider mondial."

Conform contractului, Hanwha va livra vehiculele în etape pe parcursul următorilor cinci ani, prima livrare urmând să aibă loc până la începutul anului 2027. Majoritatea vehiculelor vor fi fabricate în România, cu o implicare extinsă a furnizorilor locali.

"Hanwha Aerospace este hotărâtă să maximizeze beneficiile pentru industria de apărare din România prin diverse tipuri de programe de localizare industrială, care includ producţia locală de echipamente de apărare, crearea de locuri de muncă, transferul de tehnologie şi înfiinţarea Centrului de Excelenţă pentru operaţiunile MRO într-o nouă facilitate de tip "greenfield" în România", a declarat domnul Peter Bae, vicepreşedinte al Hanwha Aerospace Europe. "Includerea industriei româneşti în lanţurile globale de aprovizionare ale Hanwha Aerospace este unul dintre beneficiile potenţiale pe care România le-ar putea obţine în urma acestei colaborări. Prin acest parteneriat, alături de alte proiecte viitoare, România ar deveni un hub pentru divizia de sisteme terestre ale Hanwha Aerospace în Europa".

CE CUPRINDE ACHIZITIA?

Trei sisteme de obuzier de 155 mm (54 de obuziere + munitie + suport logistic).

Fiecare sistem obuzier cal. 155 mm de nivel Batalion va avea următoarea compunere:

1. Obuzier cal. 155 mm auto propulsat, pe şenile: 18 cpl;
2. Teavă cal. 155 mm, de rezervă: 9 buc;
3. Maşină specializată de transport şi încărcat muniţii: 12 cpl;
4. Post de observare de artilerie auto propulsat: 9 cpl;
5. Autostaţie meteorologică: 1 cpl;
6. Mijloc tehnic de evacuare a echipamentelor avariate (TEHE-VAC): 3 cpl;
7. Sistem de cercetare acustică: 3 cpl.

Totodată, împreună cu Sistemul obuzier cal. 155 mm de nivel Batalion, furnizorul are obligaţia de a livra şi următoarele tipuri de muniţii, valoarea estimată a acestora fiind inclusă în valoarea estimată a procedurii de achiziţie:
- Lovitură 155 mm cu proiectil exploziv
- Lovitură 155 mm cu proiectil fumigen
- Lovitură 155 mm cu proiectil de iluminare
- Lovitură 155 mn cu proiectil inert (pentru instruire).

 

Termene de livrare:

1. Sistem obuzier cal. 155 mm de nivel Batalion- 3 sisteme:
- Sistem nr. 1 – T0+30 luni;
- Sistem nr. 2 – T0+40 luni;
- Sistem nr. 3 – T0+60 luni.
2. Lovitură 155 mm cu proiectil exploziv- 17.352 buc: T0+30 luni
3. Lovitură 155 mm cu proiectil fumigen- 324 buc: T0+30 luni
4. Lovitură 155 mm cu proiectil de iluminare- 324 buc: T0+30 luni
5. Lovitură 155 mm cu proiectil inert (pentru instruire): 720 buc: T0+30 luni