12 iulie 2021

România a primit statutul „Dependable Undertaking” din partea SUA şi nu mai trebuie să plătească în avans echipamentele militare

Andreea Soare

Ministrul apărării naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, s-a întâlnit luni, 12 iulie, la sediul MApN, cu Heidi Grant, directorul Agenţiei pentru Cooperare în Domeniul Apărării şi Securităţii din Statele Unite ale Americii, transmite MApN.

Sursă foto: MApN

Pe timpul întâlnirii, oficialul american l-a informat pe ministrul apărării naţionale despre faptul că România a primit, din partea Statelor Unite ale Americii, statutul „Dependable Undertaking” (DU). Obţinerea acestui statut va permite, de acum înainte, încheierea contractelor de achiziţii de echipamente militare fără a mai fi nevoie de vreun avans, derularea programelor guvern la guvern de tip LOA (Letters of Offer and Acceptance) fiind posibilă prin programarea trimestrială a plăţilor pe întreaga perioadă de derulare a acestora.

„Înscrierea României în rândul ţărilor care beneficiază de statutul Dependable Undertaking în programele derulate cu Guvernul SUA vine ca o recunoaştere a seriozităţii cu care am tratat contractele de tip LOA pentru înzestrarea Armatei României şi are o valoare intrinsecă deosebită, şi anume recunoaşterea statutului de partener de încredere. Eşalonarea plăţilor pentru angajamentele viitoare va facilita atingerea obiectivelor pe care ni le-am propus pe linia dotării cu echipamente performante şi, implicit, va creşte gradul de securitate al României”, a subliniat ministrul Ciucă.

De asemenea, pe timpul întâlnirii, cei doi oficiali au trecut în revistă programele de cooperare tehnico-militară dezvoltate în parteneriat, ministrul român reafirmând angajamentul ţării noastre pentru alocarea bugetară de doi la sută din Produsul Intern Brut pentru apărare, din care cel puţin 20% pentru echipamente majore şi pentru respectarea calendarelor de implementare a programelor esenţiale de înzestrare.

Întâlnirea cu directorul Agenţiei pentru Cooperare în Domeniul Apărării şi Securităţii este o continuare a dialogului început în luna octombrie 2020, la Washington DC, cu ocazia vizitei oficiale a ministrului apărării naţionale în Statele Unite ale Americii.