România a pierdut în detrimentul Estoniei cursa pentru o poziţie de membru nepermanent în Consiliul de Securitate ONU
Mircea OlteanuEstonia a obţinut o poziţie de membru nepermanent în Consiliul de Securitate ONU, pentru perioada 2020-2021, în detrimentul României, informează organizaţia internaţională.
Estonia a obţinut locul de membru nepermanent după două tururi de scrutin, desfăşurate pe data de 7 iunie la sediul Naţiunilor Unite de la New York, în cadrul celei de-a 73-a sesiuni a Adunării Generale.
După un prim tur care s-a încheiat cu un rezultat neconcludent, Estonia a câştigat runda decisivă cu 132 de voturi, în timp ce România a fost susţinută de 58 de ţări, relatează presa internaţională.
Locurile de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU (CSONU) sunt distribuite în funcţie de regiuni.
România şi Estonia se aflau în competiţie pentru locul nepermanent alocat Grupului Est-European, pentru perioada 2020-2021.
România a mai făcut parte din Consiliul de Securitate ONU de patru ori, în 1962; 1976-1977; 1990-1991 şi 2004-2005, potrivit Ministerului de Externe de la Bucureşti.
În această calitate, România a iniţiat şi a participat la adoptarea unor rezoluţii referitoare, printre altele, la: pacea şi securitatea internaţională; lupta împotriva discriminării rasiale; operaţiunile de menţinere a păcii ale ONU; accelerarea progreselor în domeniul ştiinţei şi tehnologiei, pentru a menţiona doar câteva tematici.
În ultimul mandat, desfăşurat în intervalul 2004-2005, România a dovedit capacitatea de a se adapta peisajului complex şi în schimbare rapidă al provocărilor globale şi de a propune soluţii, de la un nou focus asupra diplomaţiei preventive până la reconstrucţia postconflict şi creşterea eficienţei sistemului ONU.
România a fost, de asemenea, implicată energic în dezbaterile şi deciziile legate de ajutorul umanitar şi drepturile omului. O atenţie deosebită a fost acordată găsirii de soluţii la problemele de dezvoltare, cu accent asupra categoriilor vulnerabile.