13 aprilie 2019

Rolul-cheie al României în cadrul NATO, una dintre temele Conferinţei MAS | Alianţa Nord-Atlantică a consolidat prezenţa în Europa de Est

Mihai Draghici

Rolul important al României în calitatea de partener strategic al SUA şi de membru NATO activ în zona Mării Negre figurează printre temele Conferinţei organizate marţi de Monitorul Apărării şi Securităţii, în contextul în care Alianţa a anunţat consolidarea prezenţei din cauza acţiunilor Rusiei.

Sursă foto: Mediafax

Alianţa Nord-Atlantică a consolidat prezenţa militară în zona Mării Negre, inclusiv în România, ca reacţie la acţiunile "agresive" comise de Rusia, a afirmat recent secretarul general NATO, Jens Stoltenberg.

Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice s-a deplasat la Tbilisi la sfârşitul lunii martie pentru Exerciţiul militar NATO-Georgia 2019. "Marea Neagră are o importanţă foarte mare pentru NATO şi Georgia. Trebuie să înţelegem că avem de-a face cu o suplimentare semnificativă a forţelor ruse în regiunea Mării Negre, mai ales după anexarea ilegală a regiunii Crimeea. De asemenea, vedem acţiunile agresive ale Rusiei împotriva navelor ucrainene în apropierea Mării Azov, în zona Strâmtorii Kerci", declara Jens Stoltenberg la Tbilisi, pe 26 martie, într-o conferinţă de presă organizată împreună cu premierul Georgiei, Mamuka Bakhtadze.

"Alianţa Nord-Atlantică a suplimentat prezenţa în zona Mării Negre şi colaborăm cu Georgia pentru contracararea provocărilor de securitate în zona Mării Negre. NATO are mai multe nave, o prezenţă aeriană mai mare, prin misiuni de poliţie aeriană, de asemenea, o prezenţă mai mare la nivel terestru, spre exemplu în România, dar şi prin colaborarea cu parteneri, precum Georgia, în regiunea Mării Negre. În acest moment, în Marea Neagră sunt două nave NATO, una din Marea Britanie şi una din Franţa. Iar, în urmă cu câteva zile, mai multe nave din cadrul Grupului naval NATO au participat la Exerciţiul Poseidon, pentru eliminarea minelor. Avem trei state care au litoral: Turcia, Bulgaria şi România, care sigur că au prezenţă în zona Mării Negre. Prin urmare, există o prezenţă suplimentară a NATO în regiunea Mării Negre. Şi colaborăm, inclusiv cu Georgia, pentru contracararea provocărilor", a adăugat Jens Stoltenberg, conform stenogramei discursului de la Tbilisi publicat pe site-ul Alianţei Nord-Atlantice.

Exerciţiul NATO-Georgia 2019 s-a desfăşurat în perioada 18-29 martie. Jens Stoltenberg a efectuat o vizită la Tbilisi, unde s-a întâlnit cu preşedintele Georgiei, Salome Zourabişvili, şi cu premierul Mamuka Bakhtadze. Secretarul general NATO a vizitat Centrul comun de antrenament NATO-Georgia alături de ministrul georgian al Apărării, Levan Izoria. Conform NATO, exerciţiul reprezintă "un moment semnificativ în consolidarea cooperării politice NATO-Georgia".

Statele Unite au iniţiat la sfârşitul lunii martie, prin transferul a peste 300 de militari în Germania, o serie de teste privind noua strategie de mobilizare rapidă a trupelor în Europa în scopul suplimentării efectivelor pentru descurajarea unei posibile agresiuni a Rusiei. Peste 300 de militari americani de la Baza "Fort Bliss" din Texas au sosit iniţial în Germania. În total, în Germania şi Polonia urmau să fie transferaţi 1.500 de militari americani, care vor participa la exerciţii comune cu trupele din aceste ţări. Tancuri Abrams, vehicule blindate Bradley şi alte echipamente militare americane au fost trimise în Olanda, urmând să ajungă în Germania şi Polonia.

În urma anexării regiunii ucrainene Crimeea în 2014, Statele Unite au intensificat activităţile militare în Europa, în coordonare cu aliaţii din cadrul NATO. Strategia include staţionarea de batalioane multinaţionale în Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia, sub comandamentul Marii Britanii, Canadei, Germanei şi Statelor Unite. În plus, în cadrul "iniţiativei privind capacitatea de reacţie", Alianţa Nord-Atlantică elaborează planuri pentru transferul a câte 30 de unităţi terestre, aeriene şi navale în 30 de zile pentru suplimentarea efectivelor în situaţii de conflict. În plus, NATO a anunţat înfiinţarea a două comandamente militare - în Norfolk (Virginia) şi în Ulm (Germania) - pentru eficientizarea transferului efectivelor militare peste Atlantic în Europa în situaţii de criză. România găzduieşte Comandamentul Multinaţional de Divizie Sud-Est. "Abilitatea noastră de a suplimenta rapid efectivele de luptă în zonele operaţionale este esenţială pentru proiectarea imediată a forţelor pentru susţinerea Alianţei Nord-Atlantice", a comunicat Comandamentul european al armatei SUA.