09 ianuarie 2019

Rod Rosenstein, adjunct al procurorului general din SUA, ar urma să demisioneze

Mihai Draghici

Rod Rosenstein, coordonatorul anchetei privind ingerinţele electorale ruse, intenţionează să demisioneze din funcţia de procuror general adjunct imediat ce va fi instalat în funcţie noul secretar al Justiţiei, afirmă surse citate de ABC News, de agenţia Reuters şi de Politico.com.

Rod Rosenstein ar urma să rămână în funcţie doar pentru asigurarea tranziţiei, după care va demisiona.

Preşedinţia SUA a comunicat că nu este la curent cu aceste informaţii. "În mod clar, nu există nicio dorinţă din partea preşedintelui de a-l demite", a declarat Sarah Sanders, purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a anunţat în decembrie 2018 că îl va propune pe William Barr pentru funcţia de secretar al Justiţiei. William Barr "a fost prima mea alegere din ziua întai. Va fi nominalizat", a spus Donald Trump.

William Barr a mai fost procuror general al SUA în perioada 1991-1993.

Jeff Sessions, secretarul american al Justiţiei şi procuror general, şi-a prezentat demisia la începutul lunii noiembrie 2018, la solicitarea preşedintelui Donald Trump.

Preşedintele SUA a devenit subiectul central în investigaţia comisiei conduse de procurorul special Robert Mueller referitoare la ingerinţele ruse în scrutinul prezidenţial american şi la presupusele contacte cu Moscova, au declarat surse citate de cotidianul The Washington Post. Sursele citate declară că echipa procurorului special Robert Mueller îl are în centrul atenţiei pe preşedintele Donald Trump, numit în termeni procedurali "Persoana numărul 1".

Donald Trump a afirmat la sfârşitul anului 2018 că ar prefera să îl menţină în funcţie pe adjunctul procurorului general Rod Rosenstein. "Aş prefera foarte mult să îl menţin pe Rod Rosenstein. Mi-a spus că nu a spus aşa ceva, că nu crede despre mine ce s-a relatat. A spus că are mult respect pentru mine, a fost drăguţ şi vom vedea. Preferinţa mea ar fi să îl menţin şi să îi permit să termine activitatea", a declarat Donald Trump după ce surse citate de agenţiile Associated Press şi Bloomberg afirmau că Rod Rosenstein evocase posibilitatea de a demisiona.

Cotidianul The New York Times a relatat că, în 2017, Rod Rosenstein a evocat ideea înregistrării în secret a preşedintelui Donald Trump şi invocarea unui amendament al Constituţiei SUA pentru demiterea acestuia din cauza faptului că ar fi incapabil să îndeplinească atribuţiile funcţiei. Rod Rosenstein a negat informaţiile, afirmând că articolul este "lipsit de acurateţe şi incorect din punct de vedere factual".

Demisia lui Rod Rosenstein ar genera polemici ample la Washington, în contextul în care adjunctul procurorului general este responsabil de activitatea Comisiei Robert Mueller, care investighează ingerinţele ruse în scrutinul prezidenţial din 2016 şi presupusa colaborare secretă între Moscova şi echipa de campanie a lui Donald Trump.