17 octombrie 2020

Robert O’Brien: Mesajul preşedintelui privind întoarcerea acasă a militarilor americani de Crăciun a reprezentat doar o dorinţă, nu un plan

Andreea Soare

Consilierul pe securitate naţională al preşedintelui Donald Trump, Robert O’Brien, a declarat, vineri, că numărul trupelor americane din Afganistan va fi redus la 2500 de militari, la începutul anului viitor, susţinând că mesajul recent transmis de preşedintele american potrivit căruia toţi militarii vor fi acasă de Crăciun a fost, mai degrabă, o dorinţă, nu un plan, relatează Starts and Stripes.

Sursă foto: Profimedia

Întrucât mesajul transmis de preşedinte a creat tensiuni la Pentagon, Robert O’Brien a declarat că Trump exprima doar o dorinţă: „Cred că preşedintele exprima o dorinţă pe care fiecare preşedinte a avut-o, încă de la Războiul de Independenţă. Ori de câte ori am mers la război, fie că a fost vorba despre Războiul de Independenţă, Războiul Civil, Primul Război Mondial sau Al Doilea Război Mondial toţi preşedinţii... şi-au dorit ca militarii americani să fie acasă de Crăciun”.

Astfel, potrivit planurilor reale ale preşedintelui american privind retragerea din Afganistan (şi nu dorinţelor!), SUA vor reduce numărul militarilor americani dinAfganistan la 4500 în această toamnă, iar la începutul anului viitor numărul va fi redus undeva la 2500 de soldaţi.

Cu toate acestea, mai mulţi oficiali de la Pentagon au declarat, în condiţii de anonimitate, că nu există un plan real nici măcar pentru reducerea numărului la 2500 de soldaţi în următorul an.

Mesajul tranmis de Donald Trump privind aducerea acasă a militarilor de Crăciun a creat tensiuni nu doar pentru că reprezintă un subiect sensibil pentru familiile a mii de soldaţi americani dislocaţi în Afganistan, ci şi pentru că precizarea unei date privind retragerea trupelor ar putea periclita negocierile de pace dintre talibani şi guvernul afgan.

De altfel, nu doar soldaţii trebuie aduşi acasă, ci şi echipamentul militar clasificat care se află în bazele militare din Afganistan, al cărui transport va dura. De asemenea, retragerea trupelor americane trebuie coordonată cu cea a aliaţilor coaliţiei, care au, de asemenea, militari în Afganistan.

Citiţi şi:

Donald Trump: aducem militarii acasă din Afganistan până la Crăciun