20 noiembrie 2020

Robert O’Brien, Consilierul american pentru Securitate Naţională, a vorbit la telefon cu ministrul român Bogdan Aurescu: România continuă să fie un aliat ferm, constant şi predictibil al SUA

Andreea Soare

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu şi Consilierul pentru Securitate Naţională al Preşedintelui SUA, ambasadorul Robert O’Brien, au avut, astăzi, 20 noiembrie 2020, o discuţie telefonică, transmite MAE.

Sursă foto: Profimedia

Cei doi oficiali au trecut în revistă, cu acest prilej, reperele principale ale Parteneriatului Strategic România-SUA pe durata mandatului actualei administraţii americane, care se apropie de final, şi rezultatele palpabile obţinute în diversele dimensiuni ale parteneriatului, precum cooperarea politico-militară, securitatea cibernetică sau cooperarea nucleară civilă.

Consilierul pentru securitate naţională O’Brien a mulţumit la rândul său pentru cooperarea cu autorităţile de la Bucureşti şi apreciat poziţia României de aliat ferm, constant şi predictibil al SUA. A arătat că Parteneriatul Strategic cu România este esenţial pentru Statele Unite, bucurându-se de susţinere bipartizană puternică în SUA, România fiind o ţară cu o poziţionare strategică importantă la Marea Neagră şi un susţinător constant al valorilor occidentale şi a relaţiei transatlantice. A apreciat, în mod deosebit, angajamentul României în ceea ce priveşte cooperarea în misiuni militare internaţionale şi alocările bugetare pentru apărare, considerând ţara noastră ca fiind un model pentru alţi aliaţi şi parteneri. Totodată, a exprimat apreciere pentru modul în care România abordează relaţiile cu acei actori globali care nu acţionează în consonanţă cu sistemul de valori transatlantice. Ambasadorul O’Brien  a evidenţiat convingerea că Parteneriatul Strategic cu România va fi întărit pe mai departe, proiectele începute în această perioadă vor fi continuate, iar angajamentele luate - implementate şi în viitor.

Totodată, ministrul Bogdan Aurescu s-a interesat despre perspectivele procesului de tranziţie din cadrul Administraţiei SUA.

Interlocutorii au abordat, de asemenea, şi situaţia de securitate în regiunea Mării Negre. Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a salutat intenţia anunţată deja de SUA de a-şi creşte efectivele militare pe teritoriul României şi a reiterat interesul crescut al ţării noastre pentru o prezenţă militară americană sporită în România. A exprimat convingerea că buna cooperare în domeniul politico-militar şi în alte domenii importante de interes reciproc va fi la acelaşi nivel de excelenţă şi cu viitoarea Administraţie a SUA. 

Ministrul Bogdan Aurescu, a menţionat, de asemenea, importanţa Iniţiativei celor Trei Mări pentru întărirea cooperării transatlantice şi pentru dezvoltarea economică regiunii şi a conectivităţii în cadrul acesteia, inclusiv cu implicarea SUA. În acest sens, ministrul Bogdan Aurescu a evocat importanţa celor două proiecte majore de interconectare regională, Rail2Sea şi Via Carpathia, promovate de România inclusiv în cadrul Iniţiativei celor Trei Mări, cu impact strategic direct, inclusiv asupra mobilităţii militare, între Nordul şi Sudul Flancului Estic al NATO. Şeful diplomaţiei române a pledat pentru investiţii americane în aceste proiecte, ceea ce va conduce la consolidarea prezenţei economice a SUA în regiune, complementar cu cea militară. Ambasadorul O’Brien a arătat că va încuraja instituţiile financiare americane, precum Banca de Import-Export a Statelor Unite (Exim SUA) şi International Development Finance Corporation (DFC), să acorde o atenţie sporită acestor proiecte, inclusiv în baza Memorandumului de Înţelegere semnat la Washington în octombrie între Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri şi Exim SUA.

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu şi consilierul O’Brien au discutat despre rezultatele alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova din 15 noiembrie 2020. Şeful diplomaţiei române şi-a exprimat satisfacţia pentru victoria clară a Preşedintelui-ales Maia Sandu, arătând că acest rezultat evidenţiază dorinţa cetăţenilor Republicii Moldova pentru un parcurs democratic şi european, bazat pe respectul pentru statul de drept şi instituţii performante, în serviciul tuturor cetăţenilor.