10 mai 2019

Riyad al-Maliki: Statele Unite pregătesc o declaraţie de capitulare, nu un plan de pace

Andrei Vacaru

Ministrul de Externe al Autorităţii Palestiniene, Riyad al-Maliki, a declarat în cadrul unei reuniuni ONU, că planul de pace elaborat de Statele Unite pentru soluţionarea conflictului israelo-palestinian este mai degrabă o declaraţie de capitulare a palestinienilor, informează Al Jazeera.

Sursă foto: Mediafax

Riyad al-Maliki a declarat şi că palestinienii vor respinge planul indiferent de cât de mulţi bani ar fi oferiţi. „Acesta nu este un plan de pace, ci mai degrabă sunt condiţiile pentru o capitulare. Nicio sumă de bani nu ar putea să facă acest plan să fie acceptabil”, a declarat acesta, în prezenţa lui Jason Greenblatt, negociatorul american pentru Orientul Mijlociu.

Oficialii palestinieni au exclus orice rol al Statelor Unite în negocierile dintre israelieni şi palestinieni după ce preşedintele Donald Trump a recunoscut Ierusalimul drept capitala Israelului. „Când Statele Unite, înainte de a anunţa acest plan, recunosc Ierusalimul ca fiind aşa-zisa capitală a Israelului (...) şi pretind apoi că acest lucru nu are implicaţii asupra planurilor de pace, nu este posibil să avem încredere în asemenea acţiuni”, a adăugat Maliki.

Jared Kushner, consilier prezidenţial pentru Afaceri politice al preşedintelui Donald Trump, a anunţat recent că planul de pace va fi prezentat după finalul Ramadanului, care durează până pe 5 iunie.

Proiectul de acord de pace elaborat de Administraţia Donald Trump nu prevede înfiinţarea unui stat palestinian, ci autonomie extinsă pentru Fâşia Gaza şi Cisiordania, precum şi menţinerea coloniilor evreieşti, au afirmat surse citate de cotidianul Al-Quds şi de site-ul Ynetnews.com. Conform planului pentru soluţionarea conflictului israelo-palestinian, palestinienii vor avea autonomie sporită în Fâşia Gaza şi în Cisiordania, dar coloniile evreieşti din Cisiordania vor fi menţinute, fără însă a fi extinse. În plus, palestinienii vor trebui să negocieze statutul "Zonei C" din Cisiordania, aflată acum sub control militar israelian. Administraţia Trump propune intensificarea cooperării între Israel, Iordania şi liderii palestinieni privind administrarea Moscheii Al-Aqsa.

Administraţia Donald Trump a finalizat elaborarea planului de pace pentru încheierea conflictului israelo-palestinian. Proiectul denumit "Acordul secolului" are între 175 şi 200 de pagini, iar la documentul complet au acces doar mai puţin de cinci persoane.