12 octombrie 2020

Riscuri maxime, pentru câştiguri maxime

Bogdan Nicolae

Donald Trump reintră astăzi într-o formulă nouă de campanie. Potenţial vindecat de infecţia cu SARS-CoV-2, are în plan să meargă în Sanford, Florida, pentru un nou miting electoral. Trump este cu 10 zile în urma calendarului iniţial de campanie, o întârziere forţată de restricţiile medicale la care a trebuit să se conformeze temporar. Cu toată ardoarea sa de a reveni în joc, cu toate presiunile pe care le-a exercitat asupra echipei medicale, dar şi asupra întregului staff de la Casa Albă şi a propriei echipe de campanie, Trump nu a putut reintra în teren mai devreme.

Sursă foto: Profimedia

Un jucător cu toleranţă mare la riscuri

Calea certă spre recuperarea completă a sănătăţii preşedintelui SUA, despre care am aflat la începutul acestei luni de la Mark Meadow, şeful administraţiei prezidenţiale, se vede că nu este nici scurtă, nici uşoară şi nici sigură. Un diagnostic favorabil astăzi, care îi permite preşedintelui în funcţie să iasă la întâlniri cu alegătorii săi, nu îi garantează lui Trump nici recâştigarea tempo-ului pierdut, nici completa restaurare a propriei sănătăţi. Riscurile sunt încă prezente, iar Trump le va juca în schimbul unor câştiguri cel puţin la fel de mari. Toleranţa preşedintelui american la mari riscuri i-a fost remarcată în conduită, de-a lungul timpului, dar şi mai recent, dacă analizăm tratamentul anti-Covid ce i-a fost administrat înaintea, în timpul şi după spitalizarea de la „Walter Reed”.

Începând de astăzi, foarte probabil, vom vedea o intensificare a ritmului în care campania candidatului republican se va derula. Câteva dintre temele dezbătute până acum, inclusiv în confruntările directe televizate dintre Trump-Biden şi Pence-Harris, vor fi readuse în prim-plan şi simplificate cât se poate.

De la externarea sa din 5 octombrie 2020, Trump nu a stat chiar pe margine. A căutat să schimbe agenda discuţiilor din spaţiul public şi a manifestat un vârf de activism pe toate canalele accesibile. Trump şi-a multiplicat eforturile de a se face auzit pe posturi de televiziune şi de radio favorabile, pe Twitter şi prin emisari personali. Totul, pentru determinarea nehotărâţilor, atâţia cât mai sunt la această oră, să aleagă măreţia Americii, din nou.

 

Bilanţuri pozitive, bilanţuri negative

Pentru ca mesajele lui să ajungă la nehotărâţi, Trump a făcut orice ca să suplinească lipsa lui din lumina reflectoarelor. Social-media, radio sau TV, orice canal a fost întrebuinţat de Trump în ultimele zile pentru a readuce în atenţia publicului teme unde republicanii consideră că fie au un istoric mai bun al rezultatelor, fie Biden şi democraţii lui sunt slabi.

Cel puţin următoarele vor fi vizibil mai circulate de republicani până în 3 noiembrie, pentru a atrage indecişii: controlul armelor, ordinea şi siguranţa publică, controlul imigraţiei, reforma establishment-ului (expunerea aşa-ziselor interferenţe ale democraţilor cu ancheta anti-Trump privind Rusia şi amestecul ei în alegerile din 2016), economia naţională, infrastructura (reducerea perioadelor pentru obţinerea permiselor şi a aprobărilor), energia şi companiile americane producătoare de hidrocarburi (inclusiv chestiunea fracturării hidraulice), finanţarea securităţii Europei (angajamentele din NATO privind creşterea cheltuielilor pentru apărare), relaţiile cu UE (schimburi comerciale), relaţia cu Germania (North Stream 2), contracararea politicii energetice a Rusiei, reglarea balanţei comerciale cu China, combaterea influenţei iraniene şi pacea din Orientul Mijlociu. Pentru aceasta din urmă, să nu uităm, Trump s-ar fi aşteptat ca să primească premiul Nobel pentru pace, întrucât pacea a fost obţinută „fără a se trage un glonţ”.

Similar, anticipăm că Trump şi echipa sa vor să aducă în discuţie, deşi într-o manieră limitată, eforturile personale pe care preşedintele le-a făcut, precum şi măsurile pe care le-a impus ca şef al executivului american, pentru a accelera obţinerea unui tratament împotriva SARS-CoV-2.

 

Perspective negative, perspective pozitive

O altă metodă pe care o întrezărim este reducerea spectrului de indecişi prin proiectarea viitoarei guvernări democrate în tonuri negative, comparativ cu o strălucită pozitivare în situaţia continuităţii la guvernare a echipei republicane Trump-Pence.

Înainte de toate, Trump resimte cât de mult are de recuperat şi instinctiv ştie că alegerea nu are cale de mijloc. Ori el, ori Biden. Dramatizarea situaţiei actuale prin aducerea viitorului în prezent îi este la îndemână, pentru că preşedintele în funcţie este avantajat. Acestea sunt cu adevărat cele mai importante alegeri, pentru că Trump le trăieşte ca atare. Şi, cu toată experienţa sa de om-spectacol, intuieşte că frica de un viitor incert (pe care l-ar aduce un executiv cu Biden-Harris la vârf) poate fi liniştită doar de un prezent asigurator, în care americanul de rând are încredere pentru că îl vede deja în acţiune.

Spectrul recesiunii pe care ar aduce-o democraţii va fi, la rândul ei, foarte sus în lista de atacuri cu care Trump va încerca să determine indecişii să aleagă tabăra republicană. Eşuarea SUA în direcţia unor exemple negative din America Latină ar putea fi un exemplu cu reprezentări foarte vii şi apropiate de publicul american.

Semnele de întrebare exprimate de Trump privind aşa-zisele „furturi” din actuala campanie vor fi recirculate intens pentru că orice urmă de îndoială aruncată asupra democraţilor are potenţialul de a convinge nehotărâţii să aleagă partea bună, adică opţiunea republicanilor întruchipată de Trump. Vor mai fi insistenţe asupra buletinelor de vot trimise prin poştă sau asupra unor cazuri în care buletine de vot completate în favoarea lui Trump ar fi fost rătăcite ori aruncate pur şi simplu la gunoi.

 

Om potrivit, om nepotrivit

Nici contrastele de personalitate şi anduranţă nu vor lipsi din următoarele săptămâni. Trump va încerca să readucă în atenţie reacţii şi comportamente ale contracandidatului său care ar putea sugera că Joe Biden ar fi „prea încet” în gândire şi în luarea deciziilor.

În contrast, republicanii ar dori ca Trump să fie perceput şi votat ca omul providenţial care, odată reales, va împlini în termen scurt speranţele americanilor aflate în aşteptare pe lista scurtă:

(1) aprobarea pachetului de ajutoare financiare pentru combaterea consecinţelor economice şi sociale ale pandemiei SARS-CoV-2 în SUA;

(2) încheierea misiunii trupelor SUA din Afganistan şi aducerea lor acasă până la Crăciun;

(3) terminarea definitivă şi ireversibilă a programului nuclear iranian – „într-o lună, de la realegere”, spunea Trump gazdei sale Rush Limbaugh la postul de radio News Talk 1290, vineri.

Oricât ar părea de riscant, Trump va brava cu experienţa propriei suferinţe şi a biruinţei asupra infecţiei cu SARS-CoV-2. Va sugera că este puternic, fizic şi mental, pentru a scoate America din pandemie. Ieşirile sale la balconul Casei Albe, interviurile de peste week-end la posturile de radio şi de televiziune îl arată naţiunii fără semnele suferinţei prin care tocmai a trecut.

Trump va demonstra astfel că maniera lui de a lupta cu virusul este demnă de un preşedinte şi va reaminti tuturor câtă presiune a pus pe Agenţia federală a Medicamentelor şi Alimentelor (FDA) pentru ca aceasta să dea mai repede aprobare pentru testarea vaccinurilor anti-Covid.

Mai este puţin timp până la alegeri, iar probabilitatea ca progresele ştiinţei medicale din SUA să îşi producă efecte anterior sau chiar în ziua finală a votului rămâne o necunoscută. Cu certitudine, miza găsirii unei soluţii accesibile populaţiei globale pentru tratarea infecţiei cu SARS-CoV-2 depăşeşte graniţele SUA. Dacă va omologa un tratament, chiar şi după 3 noiembrie 2020, America va avea o şansă în plus pentru restaurarea prestigiului său în lumea largă, indiferent de tabăra din care va proveni următorul preşedinte al SUA.